Студенти от Франция и нашия УАСГ показаха архитектурни проекти за развитие на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_6996IMG_6929Разработки на идеи и визия за урбанистично устойчиво развитие на Стара Загора представиха днес студенти от Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж и техни колеги от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София в общинската зала „П.Р. Славейков“. Те са резултат от проведеното съвместно „Архитектурно ателие 2018-2019 г.“.

По покана на Община Стара Загора, съвместното архитектурно ателие на френски и български студенти започна работа в Стара Загора на 12 октомври, 2018 г. Над 30 бъдещи архитекти от Университета „Ла Вилет“ и пет техни български колеги от УАСГ, под ръководството на арх. Цвета Кирова прекараха 5 дни в града, за да се запознаят с него. Основната тема на ателието в Стара Загора беше възстановяването и трансформацията на стари сгради, на античните пространства в града и неговото културно наследство.

Партньори на Община Стара Загора са Тракийският университет, Търговско-промишлена палата Стара Загора и Кооперативното дружество „Цветоскоп“, Париж, Франция.

„Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, който вече видя проектите, е очарован от представените идеи и е с големи очаквания творбите, които журито ще отличи, в следващите години да бъдат реализирани“, каза при откриването на форума Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Главният архитект на общината Виктория Грозева, която е присъствала на защитата на проектите в Париж, разказа, че студентите са приложили интересен, модерен и различен подход в проектите, а анализите им са достойни за похвала и подражание.

„Не само сградите са важното нещо в нашата история. Ролята на архитекта е много по-голяма. Ние сме задължени да вземем под внимание развитието на обществото и социалната среда, икономиката, урбанизацията и всичко това създава началото на урбанистичните проекти. Ние сме задължени да продължим и материалното, и нематериалното богатство“, обясни Мария Лопес Диас, преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ и ръководител на студентите.

Специално жури в състав Красимира Чахова – зам.-кмет на Община Стара Загора, арх. Иван Иванов – председател на Съюза на българските архитекти, клон Стара Загора, Олег Стоилов – председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и инж. Димитър Николов – председател на Съюза на ландшафтните архитекти, клон Стара Загора, оцени проектите.

Бяха връчени две награди на Община Стара Загора.

За урбанистична разработка колективната награда е за проекта „Да изградим преходите през епохите в Стара Загора. Да възродим града“ на екип в състав: Алис Бартелеми, Каролин Басагал, Сара Кюине, Анаис Дюкре и Карен Сото. Грамота и парична премия връчи зам.-кметът Красимира Чахова.

За индивидуален проект на сграда и градско пространство награда бе присъдена на Джен Брай за проекта за изграждане на ресторант в старото котелно помещение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“. Грамота и парична премия връчи арх. Виктория Грозева.

Камарата на архитектите в Стара Загора също връчи колективна награда „За принос в архитектурата на Стара Загора“.

Проектите на студентите са представени в специална изложба на изложбената алея в парк „Пети октомври“.
IMG_6935IMG_6937
IMG_6985IMG_6990
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн