Маратонът в Стара Загора събра рекорден брой бегачи от 20 страни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5468IMG_5485В Стара Загора днес бе даден стартът на веригата състезания, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“. За четвърта поредна година Маратон Стара Загора привлече елитни състезатели и много любители на бягането. За втора поредна година в Стара Загора бяха определени и държавните шампиони в полумаратона.

Над 570 бегачи от 20 страни се включиха в надпреварата. Те бяха значително повече в сравнение с предишни години. Участниците избираха между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км. Организатори са Община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, Асоциация “Спорт в свободното време”, Спортен клуб по лека атлетика “Берое”, Спортен клуб “Ракета” и Българската федерация по лека атлетика.

В маратона в Стара Загора участваха и семейство датчани, които живеят в Пловдив и имат двама синове – на 14 и 16 години. Тук беше и канадецът Алистър, който през 2019 г. ще се опита да стартира на 52 маратона в 52 страни, както и да постави рекорд за Гинес, бягайки облечен в различни атрактивни костюми. Алистър бяга в класическата дистанция от 42.195 км с ракета и топка за тенис. Изявата му е вдъхновена от състезания като Лондонския маратон, в който обикновени хора се обличат във фантастични костюми и се опитват да поставят световни рекорди на Гинес.

„От Стара Загора тръгва веригата тази година. Времето е с нас. Условията за бягане са много добри, надяваме се и на добри резултати“, каза при откриването Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Точно в 10.00 часа бе даден стартът на класическата дистанция и полумаратона, а пет минути след това стартираха състезателите на 10.5 км. Поради продължаващи ремонтни дейности имаше малка промяна в трасето. След старта пред Община Стара Загора, на пресечката с бул. “Руски” участниците правят десен завой и продължават до ул. “Гурко”, където правят ляв завой. На пресечката с бул. “Патриарх Евтимий”, състезателите правят ляв завой и продължават направо до пресечката с бул. “Цар Симеон Велики”, където правят десен завой преминавайки в северното платно на булеварда. Маршрутът продължава по бул. “Цар Симеон Велики”, след което участниците преминават по бул. “Никола Петков”. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора.

В дистанцията 10.5 км при мъжете победата грабна Йоло Николов с резултат 32.30 минути, а само десет секунди след него финишира неговият възпитаник Иво Балабанов. Трети се нареди Християн Стоянов. При жените триумфира Оливера Йефтич от Сърбия, следвана от Адриана Папарсова от Северна Македония и Наталия Семьонович от Украйна.

В полумаратона при мъжете най-бърз беше Олександър Матвичук от Украйна, следван от сънародника си Богдан Семьонович и Пол Теури от Кения.

Три кенийки окупираха първите три места при жените – Рут Мбата, Хелън Кимутай и Гладис Бивот взеха медалите в полумаратона.

С най-голям интерес се очакваше развръзката при мъжете в класическата дистанция. Със страхотен финален спринт победата завоюва Хоси Туей от Кения с резултат 2.23.28 часа. Втори се нареди миналогодишният победител Ахмед Асеф от Италия, а трети остана Йосеф Сбаий от Мароко.

Убедителна победа при жените постигна Вира Овчарук от Украйна с нов рекорд на трасето – 1.38.08 часа. Втора остана миналогодишната победителка Рут Матебо от Кения, а трета е Илхан Ел Муради от Мароко.

В държавния шампионат при полумаратона при мъжете победител стана Митко Ценов, а при жените Маринела Нинева.

Всички участници получиха медали. А призьорите в отделните дисциплини – и парични награди.

Победителите в Стара Загора в класическата дистанция – и при мъжете, и при жените получават по 8000 лв., заелите второ място – по 3000 лв., класиралите се трети – по 2000 и т.н. до 10-то място с 400 лв.
IMG_5531IMG_5778
IMG_5780IMG_5826
IMG_5760IMG_5679
IMG_5769
IMG_5814IMG_5646
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн