Семинар заостри вниманието на старозагорските педагози върху новите видове дрога и телефонните измами

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_3071 (2)IMG_3066На обучителен семинар, организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към Община Стара Загора, Второ управление „Полиция“ и Местната комисия в Чирпан, беше акцентирано върху употребата от подрастващите на най-новите видове наркотични вещества и последните действащи схеми за телефонни измами.

Семинарът се проведе днес в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора. На него присъстваха обществени възпитатели и членове на местните комисии, инспектори от Детска педагогическа стая, директори на училища, педагогически съветници, училищни психолози, учители и други, чиято работа е свързана с малолетни и непълнолетни.

„Имаме възможност с много професионално присъствие да попълним познанията си за онези злободневни и негативни прояви в общественото пространство. Решихме, тази среща да бъде първата от поредица инициативи в тази посока“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. На форума присъстваха още зам. областният управител Петя Чакърова и Блага Димитрова, зам.-кмет на Община Чирпан.

„Наркотиците се надграждат непрекъснато, старите формати вече не съществуват. Само за миналата година в Европа има 300 вида нови наркотици“, обясни инспектор Петьо Петков от сектор “Наркотици” към Столичната дирекция на вътрешните работи. Той запозна участниците в семинара с различните видове дрога – от най-познатите като марихуана, от която има над 1630 сорта, билката синтетичен канабиноид, „русата трева“ и др. Инспектор Петков обясни и какво е значението на наргилетата, които пушат нашите деца в заведенията, наргилета за еднократна употреба, както и най-новите електронни наргилета, разказа и за съществуващия пазар на лекарства, принадлежали на вече починали болни. „Ако ние от полицията не сме заедно с вас в борбата срещу употребата на наркотици, няма как да постигнем успех“, категоричен бе Петков. В презентацията си той показа и как влияят най-новите наркотици, т.нар. дизайнерска дрога, върху поведението на хората – губи се връзката между тялото, съзнанието и личността. Участниците в семинара се запознаха и с разпространените начини на употреба на наркотиците. Те научиха и как преподавателят или родителят може да разбере дали един ученик употребява дрога. Едни от важните симптоми са занижената лична хигиена, силна чувствителност към докосване, много нисък праг на болка, както и прекарване на късните часове пред телевизора или компютъра.

В дискусията след презентацията педагозите споделиха, че няма достатъчно подготвени специалисти по наркотиците, както и за липсата на ангажираност у родителите в борбата срещу употребата им.

Старши инспектор Ивелин Иванов от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР Стара Загора разказа за видовете телефонни измами и начина на действие при тях. Той припомни първите схеми за части за комбайни, лагери и т.н. Те се развиват в годините с познатите печалби от томболи и телевизионни игри, капаро за климатици или радиатори, внасяне на гаранция, спешни операции и т.н. В момента действа само схемата за съдействие на полицията при залавяне на телефонни измамници. От началото на 2019 г. в Стара Загора и Казанлък по тази схема има 15 телефонни измами за 130 180 лв., и отнети чрез измама златни и сребърни накити.

Утре инспектор Петьо Петков ще проведе беседи с ученици от две старозагорски училища.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн