Болница “Тракия” – Стара Загора празнува 10 г. от откриването си

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Над 100 000 пациенти са получили медицинска помощ през първото десетилетие от работата на една от най-добрите болници в България и Европа
*
Kokteyl_10 godini Bolnica Trakia-4-WEBПо повод празника в малката конферентна зала на болница “Тракия” се състоя кратко празненство, на което собствениците й – инж. Дечко Колев (на първата снимка) и синовете му г-н Иван Колев и г-н Данаил Колев, вдигнаха наздравица с началниците на отделения и ръководството на здравното заведение. Г-н Дечко Колев разряза празничната торта с пожелание болницата да продължи да се развива с все така бързи и темпове в името на модерното здравеопазване на цялото българско общество. Наздравицата продължи сравнително кратко поради голямата ангажираност на лекарите, за които пациентите и техните проблеми са винаги на преден план.

* * *
Точно преди 10 години, на 13 февруари 2009 г., първата частна многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора – МБАЛ “Св. Иван Рилски” (преименувана 5 години по-късно на МБАЛ “Тракия”) получава официално своето разрешение за дейност. Модерната сграда, построена на мястото на рухналата постройка на някогашната Трета поликлиника, придаде на района около кръстовището на булевардите “П. Евтимий” и “Хр. Ботев” модерен и приветлив вид. Благодарение на съвременната си визия и функционалност, сградата на болницата спечели наградата “Сграда на годината”. 5 години по-късно, на 2 април 2014 г., е открита втората сграда на болницата непосредствено над стадион “Берое”. В търсене на своята идентичност и по-добра разпознаваемост, в края на 2014 г. болницата е преименувана на МБАЛ “Тракия”. За улеснение на пациентите двете болнични сгради са наречени Болница “Тракия-център” и Болница “Тракия-парк”.

Охициалното откриване на първата сграда в центъра на Стара Загора се състои на 22 февруари 2009 г. Собственикът и председател на Съвета на директорите на “Металик” АД, инж. Дечко Колев, прерязва лентата в присъствието на своето семейство, медиците, назначени в здравното заведение, и официалните гости. Близо месец и половина преди това, на 7 януари, започва работа и Медицински център “Трета поликлиника”, разположен в непосредствена близост до болницата на бул. “П. Евтимий” 86. Медицинският център и болницата образуват общ здравен комплекс, който осигурява качествена доболнична и болнична медицинска помощ. Двете здравни структури бързо стават предпочитано място за гражданите на Стара Загора и региона, когато търсят компетентно решение за своите здравословни проблеми. В построяването и оборудването им с модерна техника “Металик” инвестира над 20 милиона лева.

През 2009 г. МБАЛ “Св. Иван Рилски” стартира с операционен блок с 4 зали, 92 легла, разпределени в 7 отделения – АГ отделение с неонатален сектор, Хирургия с урологичен сектор и сектор за анестезия и активно лечение, Съдова хирургия, Ортопедично отделение, УНГ отделение, Офталмологично отделение и Вътрешно отделение с гастроентерологичен сектор. Капацитетът на болницата бързо се запълва и инвеститорите решават да открият втора, много по-голяма сграда, в която инвестират още 40 милиона лева. Откриват се още 5 нови отделения – Спешно приемно отделение, Кардиологично отделение с инвазивен сектор и електрофизиология, Нервни болести, Педиатрия, Физиотерапия и рехабилитация. В самостоятелни отделения се обособяват Неонатология, ОАИЛ, Образна диагностика, Обща и клинична патология. Във Вътрешно отделение се обособяват Гастроентерологичен сектор и Ендокринологичен сектор.

Kokteyl_10 godini Bolnica Trakia-7-WEBBolnica-Trakia-10-godini-WEBТака днес Болница “Тракия” разполага с 16 отделения и капацитет от 263 болнични легла, разположени в двете сгради, както и с 5 лаборатории – Клинична, Микробиологична, Патохистологична, Вирусологична и Имунологична.

Днес, 10 години след началото, Болница “Тракия” се нарежда сред най-успешните лечебни заведения не само в България, но и в Европа. Ако през първата, 2009 г., през нея преминават едва 2492-ма пациенти, то през последната 2018 г. са преминали 8 пъти повече пациенти – 16 997. Само през Спешно отделение миналата 2018 г. са преминали 12 630 пациенти, извършени са 7332 хирургични операции с различна степен на сложност.

Общо за 10-те години работа в Болница “Тракия” са получили медицинска помощ над 100 000 пациенти. В АГ-отделението на болницата са се родили 4881 бебета.

Kokteyl_10 godini Bolnica Trakia-12-WEBБезкръвните хирургични операции и диагностични процедури, предлагането на най-модерни решения на здравословните проблеми на пациентите постепенно се превърнаха в акцент и почерк в работата на хирурзите и инвазивните специалисти от Болница „Тракия“. Тежката, реконструктивна и ендоскопска ортопедия заема все по-голяма част в работата на Ортопедично отделение. Болницата е единствената в Старозагорски регион, включена в Европейската мрежа „Ейнджълс“ за бърза рекация при лечението на исхемичен инсулт. Инвазивната кардиология, електрофизиологичното лечение на сърдечни аритмии, инвазивните гастроентерологично процедури, модерното лечение на аневризма на коремната аорта от съдовите хирурзи, лапароскопските решения на гинекологични проблеми, Центърът за кохлеарни имплантации, лазерната корекция на зрението, операциите на заден очен сегмент са само част от достиженията, които разви през тези 10 години сплотеният екип на Болница „Тракия“.
Днес в Болница „Тракия“ работят общо 603-ма души. От тях 141 лекари, 270 медицински сестри, лаборанти, медицински и други специалисти и 192 помощен персонал. Голяма част от лекарите са хабилитирани, с международно признат авторитет.

Развитието на Болница „Тракия“ няма да спре дотук, казва прокуристът и един от създаделите на Болница „Тракия“, г-н Иван Колев. Предстоят много нови проекти, някои от които ще стартират още през 2019 г.
Kokteyl_10 godini Bolnica Trakia-6-WEB
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн