Откриват предсрочно реконструирания надлез в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
6476476786486Откриват предсрочно цялостно реконструирания надлез над жп линията и бул. „Славянски“ в Стара Загора. Трасето с обща дължина 550 метра минава по бул. „Патриарх Евтимий“ в участъка от бул. „Славянски“ и ул. „Братя Жекови“ до северната граница на Южната промишлена зона. Изпълнението на обекта съсредоточава голям обществен интерес, тъй като свързва центъра на града с индустриалната зона и улеснява достъпа на автомобили към Стара Загора и от нея в посока магистрала „Тракия“. То започна на 04.06.2018 г. и приключва на 01.02.2019 г., като срокът за изпълнение е 270 календарни дни.

Извършена е цялостна модернизация на пътния надлез, в чийто обхват попадат три мостови съоръжения – новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 30 м., реконструиран триотворен мост с отвор около 40 м над жп линията и новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 31 м.

Обектът се осъществи по договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – ІІ фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020″.

Извършено е уширение на пътното платно до 13 м, като са обособени четири ленти за движение с ширина 3.25 м, габаритът на пътното платно е приведен, съгласно ОУП, към III А клас. Подменени са съществуващите тротоарни настилки и понижени бордюрите в зоната на кръстовищата.

Връзката на бул. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“ ще се осъществява с 2 новоизградени кръгови кръстовища, които заменят двете Т-образни кръстовища.

Изградена е отводнителна колекторна система за съоръженията, която е предвидена само за моста, по който преминава автомобилното движение. Заустването се осъществява в новоизградена улична дъждовна канализация от страна на индустриалната зона. Отводняването на уширените части за пешеходно движение се осъществява повърхностно, като непосредствено след съоръжението повърхностните води от конструкцията се улавят от дъждоприемни шахти.

Възстановено и подобрено е експлоатационното състояние на пътното съоръжение, подобрени са транспортно-експлоатационните качества и отводняването на уличната настилка на пътния надлез по бул. „Патриарх Евтимий“ и под мостовото съоръжение по бул. „Славянски“ с цел осигуряване на условия за безопасност на движението, комфорт на пътуващите и удължаване експлоатационния живот на мостовите съоръжения и уличната настилка в обхвата на съоръжението.

С изпълнението на проекта се повишава комфортът при движение в обособените бус ленти, намалява риска от инциденти и произшествия на пътя, постига се по-добра организация на уличното движение и улична мобилност, по-голяма привлекателност на обществения транспорт благодарение на подобрената достъпност, подобрява се функционалността на града в рамките на общината, мобилността за цялото население, включително екологичен пътнически транспорт: обществен транспорт, велосипедни и пешеходни зони. Ползите се очакват и в посока намаляване на задръстванията на движението и подобряване на перспективите на градския транспорт, опазване на околната среда чрез намаляване на емисиите, както и подобряване безопасността на транспорта.

Изпълнител на обекта е „Трейс Груп Холд“ АД, София, а строителният надзор на обекта е на „Екип МГ“ ООД, Харманли.

Проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора – ІІ фаза“ се изпълнява от 02.01.2018 г. и е с продължителност 36 месеца. Общата стойност е 14 727 612.40 лв, като безвъзмездната финансова помощ е 13 967 992,80 лева, а собственият принос – 759 619,60 лева. Проектът включва още изграждането на Система за управление на градския транспорт (СУГТ)”, въвеждане на Автоматизирана система за таксуване (АСТ) и „Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо“.

Официалната церемония за откриването, на която е поканен министър-председателят Бойко Борисов, ще се проведе на самия обект в неделя, 3 февруари 2019 г., от 10.00 ч. Веднага след това ще бъде пуснато движението на автомобили по бул.“Св. патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн