В Малка Верея зарязаха лозите за берекет

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2550IMG_2351В старозагорското село Малка Верея по стара традиция днес отбелязаха деня на Свети Трифон. На празника се събраха местни жители и гости на селото, за да отдадат почит на светеца лозар, считан за покровител на селото.

Зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова бе гост на празника.

„За поредна година в Малка Верея спазват традицията за този ден, обявен за празник на лозаря още през 1962 година. Лозарството и винарството са отколешна традиция за българите. Затова и Министерство на туризма и Министерство на земеделието създадоха 12 винено-кулинарни дестинации, които да популяризират производството на винени продукти. Пожелавам на стопаните много грозде по лозята, много вино в бъчвите, което да им носи много радост“, каза Красимира Чахова. „Да изберете най-достойния Цар Трифон, който да подреди още по-голяма трапеза“, допълни зам.-кметът.

„Да е здраве и берекет“, поръча символичният домакин на тържеството Петър Петров – Цар Трифон 2018. По традиция той подреди трапеза на центъра в селото и покани гостите да опитат от хубавите бели и червени вина и от вкусните мезета. На празника дойдоха и млади италианки от Милано, които гостуват на момче от селото.

Певческа група „Тракийка“ от местното читалище подхвана фолклорни поздрави. На мегдана се изви и кръшно българско хоро.

След това гостите на празника и Цар Трифон 2018 се отправиха към двора на кметството, където Красимира Чахова, кметът Дончо Брайков и Цар Трифон зарязаха асмата с пожелания за много грозде и пълни буретата с вино.

По традиция пред лозовия масив в края на селото бе извършен празничен водосвет. Ритуалното зарязване направиха Красимира Чахова, Петър Петров и Дончо Брайков. Всеки заряза по три лозови пръчки, след това ги поля с червено вино, наричайки за берекет.

Празникът продължи с дегустация на млади червени и бели вина и награждаване на най-добрите, както и с избиране на нов Цар Трифон. Досега са избирали 15 пъти Цар Трифон, а трима от царете са били избирани по два пъти. Носител на „тежката царска корона“ може да стане само мъж, който е свързан със селото, да има поне една лоза в двора си и да обича виното. Може да носи короната до две последователни години. Печели този, който наддаде най-много бакъри с вино и мезета. Новият цар полага и специална клетва.
IMG_2568IMG_2421
IMG_2404IMG_2445
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн