Българска църковна делегация участва в тържествата по повод десетата годишнина от интронизацията на Руския патриарх Кирил

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
6745274528167452745282По решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 13.12.18 г. Старозагорският митрополит Киприан (на втората снимка) и Видинския митрополит Даниил, заедно с придружаващи ги лица, бяха определи да посетят столицата на Русия в периода 29.І.-4.ІІ.2019 г., по повод десетата годишнина от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Българската църковна делегация се срещна с Негово Светейшество патриарх Кирил вчера, като Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан е предал и поздрава от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод, в който се казва: “Сърадваме с Вас и с цялата братска Руска Православна Църква, която под Вашето ръководство вече десет години укрепва и развива положените преди Вас основи, засилвайки своето вътрешно единство и своята апостолска мисия сред поверения ? народ. Църква древна и славна, изповедническа и мъченическа – Църква на дивни светци и духоносни отци, на мъдри и прославени архипастири и велики учители в тайните на богословието и богопознанието… Времето, в което по Божи промисъл върху Вас е паднало жребието да оглавявате славната Руска Православна Църква, е време, изпълнено с множество предизвикателства и изпитания за християнската и архипастирската ни съвест. Всеки ден и всеки миг врагът на човешкото спасение поставя нови и нови капани пред нас, за да ни отклонява от пътя, който Христос Господ ни завеща на Кръста. В ръцете и в нашите сърца обаче ние имаме единственото надеждно и вярно оръжие срещу всеки враг и противник и това оръжие е оръжието на правдата и любовта, на онази божествена любов, която не познава граници и пред която е безсилна всяка вражеска сила. Приемете, Ваше Светейшество – по случай този Ваш личен празник, но и празник на цялата света Московска Патриаршия, – нашите искрени пожелания за крепко здраве и бодрост на духа, за архипастирска ревност и апостолско дръзновение в служението Ви като първойерарх на вековния и славен Московски престол”.

На срещата с представителите на Поместните православни църква взеха участие и делегати на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Грузинската, Румънската и Сръбската патриаршии, както и представители на Полската православна църква, Православната църква на Чешките земи и Словакия.

За отбелязване на годишнината са дошли и предстоятелите на Антиохийската и Сръбската патриаршии – Техни Светейшества патриарх Йоан X и патрирах Ириней, предстоятеля на Православната църква на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав.

На 31 януари в Голямата зала на Държавния дворец в Кремъл се състоя тържествен акт, посветен на десетата годишнина от интронизацията и избора на патриарх Кирил. На събитието присъства и президентът на Русия Владимир Путин.

Кулминацията на честванията ще бъде в неделя – 3 февруари, когато ще бъде отслужена тържествена св. литургия в храма “Христа – Спасителя”.

bg-patriarshia.bg
Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Официален сайт на Руската православна църква
674527452867452745283
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн