Апел на Дискусионния клуб за лява политика „Георги Кирков” – БСП Казанлък, против исканото преименуване на връх Шипка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Shipka - pametnik 365Клубният съвет на Клуб за леви идеи „Георги Кирков” БСП Казанлък изрязва своето категорично несъгласие и крайно възмущение от исканата смяна на името на връх Шипка – на връх „Свети Никола”.

Искането за смяната е на историци от Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, сред които е казанлъчанинът, преподавател в университета – професор Петко Петков, както и директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа” Чавдар Ангелов, които от няколко месеца активно са поели действия за смяната на името на героичния връх.

Шипка се е превърнал в национален символ, признат не само в страната, но и в света. Той е влязъл като апотеоз на освобождението на България от Османско робство не само в българската, но и в световната литература! Нима това не е достатъчно да сведем глави пред подвига на загиналите, които дадоха живота си за едно обобщаващо име на България – и то е Шипка!

Днес ние трябва отново да браним върха – така, както преди 141 години са го бранили нашите предци. Но жалкото е, че ако тогава сме го бранили от османските орди, то днес го браним от собствените си историци.

Клубният съвет категорично се противопоставя на това искане, което е посегателство към паметта на падналите в бой за българската Свобода българи и руснаци!
Шипка е символ не само на град Шипка, Казанлък или Стара Загора. Шипка е символ на Свободата на българския народ!

Клубният съвет на Клуба за леви идеи „Георги Кирков” отправя апел към делегатите на 49-я Конгрес и към ръководството на БСП да бъде инициирана национална подписка за защита на най-яркия символ на българската свобода – Шипка!

Призоваваме всички българи да се включат в подписката за запазване името на връх Шипка!
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн