В Казанлък учредиха Организация за управление на туристически район “Долината на розите”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
5020 (1)Организация за управление на туристически район „Долината на розите“ с център Казанлък бе създадена днес.

За председател на 7-членния Управителен съвет единодушно бе избран кметът на Казанлък Галина Стоянова. В Управителния съвет участват още заместник-областният управител в Сливен, кметовете на общините Сливен, Панагюрище, Копривщица и Хисар, и директорът на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Делегатите приеха Устав на Организацията, размера на встъпителния и годишен членски внос и Контролен съвет в състав: представител на Министерството на туризма, кметът на община Челопеч и туристическо сдружение – комплекс „Дамасцена“, с.Скобелево.

„Радвам се, че Министерството на туризма решиха „Долина на розите“ да бъде един район!“, обърна се към присъстващите началник „Кабинет“ на Кмета Сребра Касева. Тя изрази своята увереност, че Организацията ще бъде успешна: „Ще направим така, че това да бъде едно работещо сдружение и да има своите позитивни резултати.“. Сребра Касева посочи Фестивала на розата в Казанлък като пример за събитие на световно ниво и пожела всяко начинание в района да постига подобен мащаб.

В срещата участваха Областна администрация – Сливен, представена от зам.-областен управител, както и кметове или техни представители от 13 общини: Гурково, Казанлък, Копривщица, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Хисаря, Челопеч, 4 туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър, 2 търговски дружества в сферата на туризма, 7 културни института и едно учебно заведение – Професионалната гимназия по лека промишленост в Казанлък.

„Долината на розите“ с център Казанлък е 6-ят регистриран туристически район в страната. Според основната и разширена специализация на туристическите райони, „Долината на розите“ ще бъде с фокус върху здравния и културен туризъм: балнео, СПА и уелнес туризъм, културно-познавателен и фестивален туризъм, приключенски и екотуризъм, планински пешеходен и рекреативен туризъм, винен туризъм.

Досега са регистрирани още 5 туристически района: „Родопи“ и „Варненски черноморски“, „Бургаски черноморски“, „Тракийски“ с център Пловдив и „Рило-Пирински“ с център Благоевград. В края на седмицата се очаква учредително събрание на „Дунавския“ туристически район в Русе. „Софийският“ и великотърновският „Старопланински“ райони са в процедура по регистрация в Министерство на туризма и вероятно през март ще се проведат и техните учредителни събрания.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн