Дни на толерантност в Стара Загора от 8 до 22 ноември организира фондация “Мисия Криле”

STZAGORA.NET
*
256143От 08.11 до 22.11 в рамките на няколко дни и няколко различни мероприятия Фондация „Мисия Криле” организира Дни на толерантността.

Фондацията, която от октомври месец 2018 г. управлява Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора, реализира два проекта – „Нещо различно” – с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд – Стара Загора и проект „Сближаване”, подкрепен от  Български фонд за жените.

Дните на толерантността са в отговор на Международния ден на толераността, който се отбелязва на 16 ноември. През 1996 година Общото събрание на ООН призовава страните-членки да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. На същата дата държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. С Резолюция 51/95 от 12 декември 1996 г. Общото събрание на ООН обявява 16 ноември за Международен ден на толерантността като следствие от приетата от ЮНЕСКО Декларация за принципите на толерантността.

Според член първи на декларацията: „Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията.“ Толерантността възприема различието като богатство, а не бедствие и е средство за борба с омразата и агресията, която ни залива всеки ден.

Подготвена е интересна програма от събития, в които има книги, филми, музика, фотография, поезия, живи истории, преживелищни игри, вкусна храна от Близкия изток. Не пропускайте да опитате нещо различно, което да докосне вашите струни и сетива!

Стартираме на 08.11.2018 г. с откриване на пътуващата фотоизложба „Имам си една мечта“ във фоайето на РБ „Захарий Княжески“. Изложбата е посветена на децата бежанци и е осъществена от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф с подкрепата на УНИЦЕФ. Веднага след това от 18:30-20:00 ч. ще има прожекция на документалния филм „Няма къде да се скриеш“ (Норвегия, Швеция) – зала първи етаж, РБ „Захарий Княжески“. Лентата проследява медика Нори Шариф в продължение на 5 години на драматична промяна, предлагайки уникален достъп до една от най-опасните и недостъпни зони в света – “триъгълникът на смъртта” в централен Ирак.

През следващите дни предстоят още много интересни събития, които можете да откриете в програмата за Дните на толерантност, която прилагаме.

Наши партньори са Регионалната библиотека „Захарий Княжевски”, Къщата на архитекта и АртЕриа – локална компания за разпространение на глобално изкуство.

Идеята на мероприятията по време на Дните на толерантност е да предизвикат културен диалог относно различието и да ни дадат възможност да се докоснем до непознатото, за да разберем, че то не е задължително плашещо, а по-скоро много по-близко до нас, отколкото си мислим.

Вход свободен за всички събития!

За повече информация:

РАЙНА ДИМИТРОВА - АртЕрия, 0886/352 273

ДИАНА ДИМОВА - Фондация „Мисия Криле”, председател, 0897/653 п598

ИВАЙЛО ЯБЪЛКАРОВ – ръководител сектор, 0897/557 9165

ПРОГРАМА ЗА ДНИТЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

08.11. (четвъртък)

18:00-18:30 ч. Откриване на фото-изложба „Имам си една мечта“ във фоайето на РБ „Захарий Княжески“. Изложбата е посветена на децата бежанци и е осъществена от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф с подкрепата на УНИЦЕФ. С откриването на изложбата, откриваме серия от събития през ноември, които отварят темите: Дом, Път, Миграция, Другите.

18:30-20:00 ч. Прожекция на документалния филм „Няма къде да се скриеш“(Норвегия, Швеция) – зала първи етаж, РБ „Захарий Княжески“ – вход свободен.

НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ДЕЦА ПОД 16 ГОДИНИ!

Филмът проследява медика Нори Шариф в продължение на 5 години на драматична промяна, предлагайки уникален достъп до една от най-опасните и недостъпни зони в света – “триъгълникът на смъртта” в централен Ирак. Докато първоначално се заснемат истории на оцелели и надеждите им за по-добро бъдеще, докато американските и съюзнически войски се изтеглят от Ирак през 2011-та, конфликтите с иракските войски продължават и населението бяга в чужбина, придружено от по-голяма част от медицинския персонал. Нори е сред малкото, които остават. Когато „Ислямска държава“ настъпва към Джалавла през 2014-та и превзема града, на Нори също се налага внезапно да побегне, заедно със семейството си, насочвайки камерата към самия себе си.

12.11. (понеделник)

18:30-20:00 ч. Прожекция на документалния филм „Пощальонът“ (България) – зала първи етаж, РБ „Захарий Княжески” – вход свободен

Село Голям Дервент в миналото е наричано Голяма порта, заради стратегическото му положение. То отново попада в центъра на международните събития, защото е първото населено място през което минават търсещите убежище бежанци. Забравеното село на границата с Турция се е превърнало в една тайна врата с Европа, а местният пощальон решава да се кандидатира за кмет, за да спаси все по-обезлюдяващия се Голям Дервент като го насели със сирийски бежанци. Основният му опонент затваря очи пред проблемите на бягащите от войната, бори се за затваряне на границата и за връщане на комунизма. Изборите за двама кандидати обаче не приключват след преброяването на бюлетините.

15.11. (четвъртък)

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ СЪРЦА в Комплекса за социални услуги – отбелязване на Международния ден на толерантността

16.11 (петък)

18:30-21:00 ч. Публично четене на литература, свързана с миграция в Къщата на Архитекта. Текстовете ще бъдат предварително обявени, а гостите ще имат възможност да се включат и да прочетат любимите си пасажи по темата.

Акустичен концерт на Ража и Илияна от Dead Man’s Hat

Кулинарно събитие: “Опитай нещо различно“ – автентична кухня от Близкия Изток.
Предварително запазване на места, вход свободен

22.11. (четвъртък)

18:30-20:00 ч. Прожекция на документалния филм „Кетермая“ (Великобритания, Ливан) – зала първи етаж, РБ „Захарий Княжески” – вход свободен.

На прашен хълм, заобиколен от маслинови дървета, децата на Кетермая играят далеч от ужасите на Сирия. Дните им преминават в игри и мечти, както дните на всички останали  деца по света. Но животът в ливанския бежански лагер никак не е лесен. Загубата на близките, липсата на дом, прекъснатото образование, както и белезите на войната, се усещат във всеки кадър на този необичаен портрет на детската невинност.

Организаторите си запазват правото за промени в събитията, за което ще бъде обявена своевременно информация.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн