Старозагорски ученици се обучават по програмата „Детско полицейско управление“

STZAGORA.NET
*
IMG_9992Вторият випуск старозагорски ученици започна днес обучение по програмата на МВР „Детско полицейско управление“. В продължение на две години деца от трети клас на Средно училище „Васил Левски“ в Стара Загора ще се запознаят с работата на полицейските служители, на пожарникарите, на съдиите. Ще участват и в различни ситуации свързани с полицейското разследване.

Най-напред новите доброволци се запознаха с полицейските автомобили, следовите кучета и снаряжението на полицаите. После разгледаха Първо районно управление „Полиция“ – влязоха в стаята на тел.112, в ареста, в стаята за вземане на отпечатъци и т.н.

„Сега сте в залата за оперативки, където се събираме всяка сутрин и получаваме задачите, по които ще работим“, обясни Кремена Маринова, инспектор Детска педагогическа стая.

На тържествената церемония по встъпването на доброволците присъстваха Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, главен инспектор Николай Колев, началник на Първо районно управление „Полиция“, главен инспектор Жеко Костов, началник сектор „Охранителна полиция“, обучителите на децата, Донка Вътева, секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Секретарят на Община Стара Загора, с чиято подкрепа са провежда обучението, пожела на новите участници в програмата много успехи и добро представяне.

Всички участници получиха задължителните за полицаите значка, шапка, светлоотразителна жилетка, химикал и тетрадка. Момчета и момичета с кодови имена като Черния паяк, Червената роза, Силвестър, Пума ПРБ 007 и др. ще се учат как да разпознават престъпления и как да реагират при различни ситуации.

По повод утрешния празник на полицията децата подариха на новите си приятели рисунки на полицейска тематика.

Програмата „Детско полицейско управление“, която стартира през 2016 г., е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група. Заложените теми и методически указания са разработени от групата, в която влизат представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други, децата да получат съответните умения. В обучителния процес участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от БЧК, БТС и други партньори в съответните градове.
IMG_9979IMG_9986
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн