Две фотоизложби от Регионална библиотека „Захарий Княжески” са подредени в МОЛ Galleria Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Две фотоизложби от Регионална библиотека „Захарий Княжески” са подредени в МОЛ Galleria Стара Загора. Те са разположени на ниво 2 и ще останат до 15 септември 2018 г.
Създадени по повод годишнини на заслужили личности, места и дати от историята на града ни, те са реализирани с финансовата подкрепа на Община Стара Загора.

Изложбата „Поздравъ от Стара Загора“ е резултат от обявения през месец юли 2017 г. фотоконкурс, посветен на 140 г. от обявяването на Руско-турската освободителна война (1877 г.) и на Европейските дни на наследството в България. Десет емблематични места от града са представени на картички и снимки от началото на 20-ти век и през окото на съвременната камера. Старите фотоси са от фонда на библиотеката, а новите са дело на съвременни фотографи и любители. Снимките са придружени с кратък текст, който информира зрителя за историята на сградата или мястото и какво е тя сега.

Изложбата „Какво ни завещаха…?” разказва за живота и делото на четирима старозагорски просветители. Избраната тема е подсказана от историческия календар, който сочи, че през 2017 г. се навършват 140 г. от смъртта на Захарий Княжески, 180 г. от рождението на Анастасия Тошева, 170 г. от рождението на Петър Иванов, 165 г. от рождението на Атанас Трифонов Илиев.
Това са дейците на епохата на Възраждането с принос за културно-просветната обнова на Стара Загора. Общите черти на духовната им близост и мирозрение се определят от здравия и напредничав възрожденски дух на града, утвърдени са в борбата за модерно българско образование, просвета, култура, за възраждането на новия стар град.

Изложбите са с генериран QR код и могат да бъдат разглеждани и чрез мобилни устройства.
DSCF5812DSCF5804
DSCF5796DSCF5790
DSCF5771DSCF5786
#

viknoeбутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн