Сосиете Женерал обяви официално продажбата на мажоритарния си дял в Сосиете Женерал Експресбанк на банка ДСК

STZAGORA.NET
*
Societe Generale2 август 2018 г., София

Френската група Сосиете Женерал обяви решението си да продаде мажоритарния си дял в Сосиете Женерал Експресбанк (СЖЕБ) на Банка ДСК. Финализирането на сделката се очаква през следващите няколко месеца, като се очаква одобрението на съответните банкови, финансови и защитаващи конкуренцията регулатори.

Част от продажбата са и дъщерните компании на СЖЕБ, които са 100% собственост на българското подразделение на Групата – лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на СЖЕБ). Групата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив.

С пазарен дял от близо 6.7%, Сосиете Женерал Експресбанк е седмата по големина на активите банка на българския пазар и като универсална банка е активна както в сегмента на банкиране на дребно, така и в корпоративното банкиране.

През следващите няколко месеца, Сосиете Женерал Груп и Банка ОТП ще си сътрудничат за получаването на всички необходими разрешителни. През този период, до окончателното финализиране на сделката, СЖЕБ ще продължи да предлага висок стандарт на обслужване във всички сегменти, като успоредно с това плавно ще подготвя промяната за клиентите, гарантирайки стабилни взаимоотношения във всеки един момент.

Успоредно с продажбата, Сосиете Женерал и Банка ОТП провеждат неексклузивни дискусии във връзка с подписване на договор, който ще включва предоставяне на услуги от двете страни (включително, но не само, инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.

За Societe Generale Експресбанк

Групата Сосиете Женерал Експресбанк е сред седемте най-големи финансови институции в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, Регионален Фонд за градско развитие – фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване АЛД Аутомотив. Заедно със своите 1 600 служители Сосиете Женерал Експресбанк се стреми да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия.

През юли 2018 г. СЖЕБ бе удостоена за пети път от Euromoney като „Лидер на пазара с валутни сделки за корпоративни клиенти в България” (Euromoney FX survey), след челното място в престижната класация през 2017, 2014, 2012 и 2011 г.

Наградата допълва отличието на банката от Министерство на финансите за „Най-активeн участник на първичен пазар на държавни ценни книжа (ДЦК) за сметка на клиенти“, в продължение на седем поредни години (2010-2016).

В края на месец май 2018 г. рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк – ‘А-’, който е възможно най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно ниво този на държавата.

* 99.74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;
* 109.5 млн. лева нетна печалба за 2017 г.;
* 264.6 млн. лева нетен банков доход за 2017 г.;
* 7.0 млрд. лв. общ обем на активите към края на 2017 г.;
* 151 офиса;
* повече от 500 000 клиенти.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн