Криминалисти на ОДМВР – Стара Загора откриха и иззеха голямо количество предмети с висока културно-историческа стойност

STZAGORA.NET
*
Специализираната операция на служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР – Стара Загора е проведена вчера под наблюдението на прокуратурата. Подробности по реализацията оповестиха директорът на ОДМВР – Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев, окръжният прокурор на Стара Загора г-н Дичо Атанасов, директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора – ас. Петър Калчев и д-р Мариана Минкова от РИМ – Стара Загора. В хода на осъществените действия е извършено претърсване в жилище в града, собственост на местен жител. От адреса криминалистите иззели 1680 антични монети – колекции и отделни монети от тракийската, римската и византийската епоха, 431 старинни антични предмета, 49 различни по вид и форма антични предмета от жълт метал, наподобяващ злато, и античен керамичен съд. Намерени са и пистолет с пълнител, без фабрични номера, револвер, също без фабрични номера, старинна пушка и 46 боеприпаса – различни калибри. Иззети са и значителни парични суми в левове и валута, съхранявани в жилището.

В ОДМВР – Стара Загора е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.278, ал.6 и чл.339 от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

* * *
Окръжна прокуратура – Стара Загора води разследване за държане на археологически обекти и държане на огнестрелни оръжия

На 11.07.2018 г. в условията на неотложност е извършено претърсване и изземване в жилище, намиращо се в Стара Загора, при което са намерени и иззети археологически обекти, а именно 1680 антични монети – колекции и отделни монети от исторически епохи – Тракия, Рим и Византия, 431 старинни антични предмета от различни исторически епохи, 49 различни по вид и форма антични предмета от жълт метал, наподобяващ злато, като една част от тях представляват колекция от историческа епоха – Тракия, а останалите предмети, които не представляват колекция, са от от епохи – Тракия и Рим, и античен керамичен съд с форма на гърне. При извършеното претърсване и изземване са намерени и иззети 1 бр. огнестрелно оръжие – пистолет с пълнител, без изписани на него фабрични номера и марка, 1 бр. огнестрелно оръжие тип револвер, без изписани на него фабрични номера и марка, 1 бр. старинна пушка с неразчетена марка и фабричен номер, 22 бр. боеприпаси 22 калибър, 24 бр. боеприпаси, различни калибри, 1 бр. боеприпас 23 милиметра. Иззети са и пари – 53 135 лв., 9 444 щатски долара, 10 швейцарски франка и 2 490 евро.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК – за държане на археологически обекти и чл. 339, ал.1 от НК – за държане на оръжие.

В качеството на обвиняем е привлечен 66-годишен мъж за това, че държал повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – престъпление по чл. 278, ал.6 от НК и за това, че държал огнестрелни оръжия, без да има за това надлежна разрешение – престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

Спрямо обвиняемия е постановено «задържане под стража» за срок от 72 часа. За престъплението по чл. 278, ал. 6 от НК се предвижда наказание «лишаване от свобода» до 6 години и глоба от три до петнадесет хиляди лева. За престъплението по чл. 339, ал.1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

(Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив)
dsc_00791948942fd606c4ee783d4e9dbac918942
dsc_0032dsc_0051
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн