Почистиха паметника на Марийка Тодорова-Наталия в старозагорското село Колена

STZAGORA.NET
*
sn_02_KolenaВ старозагорското село Колена бе проведена акция по почистване на паметника на Марийка Тодорова-Наталия, разположен на 3 километра северно от населеното място. Мемориалът е на партизанката, загинала в бой на 2 юли 1944 г. 20-годишната Наталия е била член на окръжния комитет на РМС – Пловдив, партизанка във 2-ра и 5-та Въстаническа оперативна зона (командир на 5-та въстаническа оперативна зона е бил легендарният Стойо Неделчев-Чочоолу).

Инициативата по почистването е на кмета Янко Янков. Участници в акцията бяха председателят на Клуба на пенсионера Пейко Генчев – син на партизанина Генчо Кънев, който е бил с Наталия в злополучната нощ, кметът на с.Калояновец, където е роден Чочоолу, и жители на Колена.

„Акцията по почистването на паметника е част от подготовката за отбелязването на 74 години от смъртта на партизанката. Костите й са били положени на мястото на паметника, но впоследствие са преместени в родния й Смолян” – разказа кметът Янков. Родолюбците почистиха плочките от тревата, изрязаха изсъхналите клони от дърветата, почистиха храстите, запълниха дупките по пътеката до паметника, после поставиха цветя за вечна памет.

“На 1 юли 1944 г. група партизани, сред които е и Наталия, тръгват към село Колена, за да се свържат с ятака Георги Хаджията. Изчакват да се стъмни и слизат в селото, но попадат на полицейска засада. На 2 юли 1944 г. в местността „Магарешко кладенче” Наталия е ранена тежко в корема, но виждайки, че полицаите наближават, тя се самоубива”, разказаха участниците в акцията.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн