По-внимателно с топовете и революциите, колеги от capital.bg

STZAGORA.NET
*
TochkaТурските топоними били наше културно наследство! Това с удивление разбрахме от статия в capital.bg под заглавие “Топовните салюти на заралийската културна революция”, чийто автор се упражнява на гърба на старозагорските общински съветници, приели неотдавна дълго отлаганото през годините решение за смяна на съществуващите турско-арабски имена на местности с български.

Цитирано е мнението на някаква си много интелигентна госпожа от Националната библиотека, че “това е сериозен удар по нашето културно наследство”. Което веднага поражда въпроса в българска или в друга етнокултурна среда е расла изказалата се дама. И след като турските названия толкова й липсват, кой вятър я е посял точно в библиотеката, наречена на името на Кирил и Методий?

Друг пък достоен българин от Софийския университет нарича турскоезичните топоними “безценни културни ценности”.

Кое бе, драги, ти е безценната културна ценност?! Бююк Тарла, Алчак кория, Кюшкюлю бахча или нещо още по-неразбираемо?

Така ще е, като няма кой да му отправи директно питане що дири с тази своя странна ценностна система в най-големия ни университет, кръстен на Свети Климент Охридски.

Ето до какво доведе осакатяването на българския дух през всичките тия години.

И забележете колко перфидно в capital.bg подсичат и компрометират едно легитимно взето решение на един легитимен орган на местното самоуправление в една голяма българска община – Общинския съвет на Стара Загора. Мнение оттук, мнение оттам – всичко по правилата! Но усещането – лепкаво. До това води консумацията на чуждоземни грантове.

Медии разни, ценности разни, но българската позиция трябва да се уважава, а не да се правят нескопосани опити да се ерозира чрез подобни статии.

Стара Загора е град, безпощадно изклан и опожарен от османските орди съвсем неотдавна в исторически план. Затова ние, хората в този град-мъченик, днес имаме пълното морално право да заличим изцяло следите, оставени от нашите унищожители. И нека никакви умници да не ни раздават съвети какво да правим с тази наша болка. Timeo danaos et dona ferentes! Нашите темели са забити дълбоко в костите на предците ни.

В цитираната публикация гърмят топовни салюти и се развърта революционна лексика, финансирана с пари на “Америка за България”. Нищо ново под Слънцето. Но стига вече революции! Видяхме докъде водят.

Толкова гръмки заглавия като вашето,  колеги от capital.bg, като нищо могат да предизвикат поредното разместване на пластовете в медийната ни среда. И не само. Така че по-внимателно с революциите, било то културни, и вестникарските залпове покрай тях.

Максим Добрев

#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн