ЦССЗМ – Стара Загора публикува видео-презентация “24-ят цикъл и дългосрочните колебания на слънчевата активност”

STZAGORA.NET
*
BKHНа сайта на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг (ЦССЗМ) в Стара Загора е публикувана видео-презентация на тема “24-ят слънчев цикъл и дългосрочните вариации на слънчевата активност”. Неин автор е доц.д-р Борис Комитов, ръководител на проекта “Хелиотараксия – ЦССЗМ”.

В презентацията се прави преглед на наблюдателния материал за активните явления на Слънцето по време на настоящия слънчев 11-годишен цикъл под номер 24 в Цюрихския ред на слънчевите петна (SC24). Използваните данни са получени от наблюдения с апаратура от най-различен тип и разположена на различни места върху земната повърхност, изкуствени спътници на Земята и междупланетни сонди. Отделено е специално внимание на проведените наблюдения, използваната апаратура и софтуера по проекта “Хелиотараксия – ЦССЗМ”. Проведеният анализ на използваните данни е насочен към отговори на редица въпроси, най-важните измежду които са:

* Свързан ли е настоящият 24-ти слънчев цикъл (SC24) с дългосрочна тенденция за по-ниска слънчева активност през следващите няколко десетилетия (“свръхвекови слънчев минимум” или “голям слънчев минимум”)?

* Какъв е най-вероятният сценарий за поведението на слънчевата активност през следващите три 11-годишни цикъла (SC25, SC26 и SC27)?

* Как SC24 е повлиял на околната среда на Земята и какви тенденции трябва да се очакват през следващите десетилетия?

Видео-презентацията е качена в секция “Мултимедия” на сайта, като е разделена на три файла във WMV-формат. Общата продължителност на филма е 1 час и 7 минути. Отделните части могат да бъдат изтеглени за преглед с видеоплеър от следните връзки:

Част I   Част 2   Част 3
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн