Временната комисия иска разтрогване на отношенията със 120 наематели на общински жилища

STZAGORA.NET
*
43542654(152Кметът на старозагорското село Ракитница Матей Господинов е настанен в общинско жилище, без да отговаря на необходимите условия, описани в общинската наредба. По думите на съселяните му, той живее в населеното място, собственик е на имот и земи, а в същото време се води социално слаб. В общинско жилище от години живеела и жена, която притежава дворно място, къща, заведение и земя в близкото село Маджерито.

Това са едни от най-фрапиращите случаи, на които се натъкнали от Временната комисия за проверка на общинските жилища. В продължение на половин година представители на Общинския съвет и на общинска администрация са проверили 700 жилища.

Оказало се, че в много от тях живеят хора от десетилетия, апартаментите се прехвърлят на членове на семействата, наемателите са с неизрядни документи или не са плащали с години задълженията си към ВиК, настанени са хора, които са държавни служители или такива, чийто доход минава минималната работна заплата, имало и обитатели на общински жилища, които от години работили в чужбина.

По думите на председателя на комисията Янко Янков са констатирани 95% пропуски в преписките на наемателите заради непрофесионално отношение на изготвилите ги служители.

Към момента администрацията е издала 16 заповеди за освобождаване на жилища до момента. От тях четири са паднали в съда, а една е изтеглена от общината.

14,2% от декларациите на наемателите са некоректно попълнени или липсват, близо 20% от наемателите не са представители документи за режийни разноски, 3,51% имат в пъти по-висок доход над минималната заплата, 40% не са представили документи за доходите на семейството си, са само част от нарушенията, открити от Временната комисия за проверка на общинските жилища. С решение на Общинския съвет дейността й е удължена с още три месеца.

На наемателите в 120 жилища са издадени предписания да им бъдат прекратени наемите отношения, защото не отговорят на условията. В същото време, има 100 молби на социално слаби граждани, които чакат одобрение да бъдат настанени в общинско жилище.

(Източник: Дарик)
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн