Стара Загора отново е столица на джаз музиката в България

STZAGORA.NET
*
IMG_2618Перлата на джаз музиката в България Камелия Тодорова откри седмото издание на Международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“. Пиесите, които изпълни, я дариха с бурните аплодисменти на публиката в залата на Оперния театър.

„Чухме с радост анонса „Зара джаз фанфари“, изпълнен от Военен биг бенд Стара Загора, с диригент кап. Цветомир Василев, за седми път, и за мен е удоволствие да ви приветствам на „Джаз форум Стара Загора“, каза ресорният зам.-кмет на града Иванка Сотирова. „Въпреки неустойчивостта на времето навън, публиката и този път доказа, че е устойчива“, подчерта заместник-кметът. „Подаряваме ви три дни удоволствие с прекрасна и богата програма. Не е случайно мотото на тазгодишното издание на форума – „Красотата в музиката“, избрали сме дамите да бъдат акцент и да ни радват с талант и чар“, допълни при откриването още Иванка Сотирова. Тя изказа специални благодарности за съвместната работа при организирането на мащабното за Балканите събитие на фондация „Джазтет“. „Качеството на фестивала всяка година е все по-добро. Това го дължим и на добрата публика, която е част от „Джаз форум“, подчерта заместник-кметът.

Поздрав към организаторите и гостите на събитието отправи и Алесандро Морето, директор на един от основните спонсори на събитието – „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Церемонията по официалното откриване бе преместена в оперната зала от станалото традиция място – Античен форум „Августа Траяна“, заради неблагоприятната метеорологична прогноза, но това не попречи на публиката да се наслади на няколко часа качествена музика.

В програмата на първата фестивална вечер се представиха още талантливата контрабасистка Виктория Кирилова, етно джаз вдъхновенията на „Аутентик квинтет“ и гъдуларката Даринка Цекова. Час преди да зазвучи химнът на емблематичното събитие, който бележи началото му, в Художествената галерия старозагорци чуха китарното дуо „Кракс“ – Дилън Вон (САЩ) и Стивън Кавана (Ирландия).

“В безспорен любимец на вечерта се превърна тромбонистката от Великобритания Карол Джарвис, пише Гергана Семерджиева от “Джаз форум Стара Загора”.  Тя покори публиката с нежността, лириката и емоционалната наситеност на музиката, която изсвири. Фина, крехка и много ефирна , мис Джарвис демонстрира съвършенство в изпълненията на тромбон – един безусловно мъжки инструмент.

„Запалих се по тромбон на 11-годишна възраст – разказа тя. – В този инструмент ме привлече забавният начин, по който се свири на него, а и това беше единственият свободен инструмент в училището.“

Изпълненията й осмислиха до последната нота избора, който е направила. С мек и изключително кадифен тон, тромбонът на Карол разказваше за доброта и любов.

„Баладичното е предпочитаният начин, по който изразявам емоциите си. Като аранжор винаги се стремя да намеря най-лиричното звучене, което постигам и чрез вплитане на струнни инструменти в аранжиментите си.“

И наистина – с помощта на струнния квартет Милена Димова, Юлия Кирова, Константин Косев, Георги Богданов – класически пиеси като „Oblivion“ на Астор Пиацола и джаз стандарти като „But Beautiful“  прозвучаха като интимни изповеди, събрали в себе си човешката обич и битката за живот.

От сцената Карол сподели, че вече повече от 15 години всеки нов ден за нея е благословия, тъй като е имала злокачествено онкологично заболяване, за което традиционната медицина не е била в състояние да помогне.

На сцената през фестивалните дни ще се качат още десетки заслужили имена в джаза от Америка, Полша, Ирландия, Австрия, Румъния, Франция, Ливан, Великобритания, Бразилия, Унгария и други.

Фестивалът предлага и редица съпътстващи събития – като детски джазови матинета в парка, тематични кинолектории, изложби и майсторски класове. Входът за всички е свободен.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация “Джазтет”, с подкрепата на фондация „Америка за България“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, „БулАгро“, очна клиника „Трошев“, хотелите „Форум” и „Уникато”, ресторант „При кмета“, с медийното партньорство на Радио Стара Загора.

Красимира Кънева
IMG_2596IMG_2571
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн