Старозагорци празнуваха 24 май на форумното пространство пред Регионалната библиотека

STZAGORA.NET
*
По време на честването бяха връчени традиционните награди “Стара Загора” и “Млада Загора”
*
P1390312P1390279Поради реконструкцията на пешеходната зона в центъра на града, тази година старозагорци празнуваха 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на Античния форум “Августа Траяна”, до Регионалната библиотека “Захарий Княжески”.

Макар и без традиционната манифестация, представителни групи от старозагорските училища, както и хиляди граждани и гости почетоха с присъствието си най-духовния български празник.

Още в 9.30 часа от сцената, украсена с голям портрет на Светите братя Кирил и Методий и националния трибагреник, духовите оркестри и мажоретките на Пето основно училище „Митьо Станев“ и на Шесто основно училище „Свети Никола“ посрещаха гостите с изпълнения на патриотични песни. Тържественото честване откри младият музикант Димитър Гайдаров, който изпълни „Копаница“ на блок флейта. После 6-годишната Искра Кирчева рецитира стихотворение за прослава делото на Кирил и Методий. Хористи от Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ изпълниха акапелно фолклорни песни.

Точно в 10.00 часа прозвуча „Върви народе възродени“ в изпълнение на хора на Държавна опера Стара Загора и общинския духов оркестър. След това под звуците на Националния химн представители на Младежкия общински съвет на Стара Загора издигнаха знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука.

„Днес е Великден за България, но той е особено значим за нашия град, който има с какво да се гордее в хилядолетната си история. Той е особено значим със своята духовност. Затова нашето послание е Стара Загора да стане център на духовността на България. Нека всички бъдем обединени около това, защото го заслужаваме“, каза в словото си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. От името на кмета Живко Тодоров тя благодари на всички, които се грижат духовността да не умира в Стара Загора. Пожела дръзновение на учениците, а посланието й към абитуриентите бе където и да отидат да учат, да се завърнат в Стара Загора.

На тържествената церемония присъстваха още: зам.-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на Общината Делян Иванов, общински съветници.

Тук бяха и представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските депутати Радостин Танев и Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов.

Водещ и режисьор на церемонията бе Ивелин Керанов, директор на Драматичен театър Стара Загора.

В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.

Най-напред на сцената излязоха номинираните за наградата „Млада Загора“ в категорията „Наука и образование“ – общо 46 ученици от старозагорски училища. Всички те получиха грамота и книга. Поздрав към тях отправи 4-годишната Стефани Дикова, която рецитира стихотворение за буквите.

Йоан Маринов, ученик от 12-ти клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, получи индивидуалната награда „Млада Загора“ за завоювани призови места в международни и национални конкурси и олимпиади и създаване на софтуерни приложения.

В направление „Култура и изкуство“ с колективната награда „Млада Загора“ бе удостоена Школата по малка пластика с ръководител Слави Славов към Център за подкрепа за личностно развитие за завоювани призови места в международни и национални конкурси и за формиране на естетически и творчески умения.

Колективната награда „Стара Загора“ в областта на културата и изкуството бе присъдена на Държавна опера Стара Загора и Държавен куклен театър – Стара Загора за съвместната им постановка на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини.

С индивидуалната награда в същата категория бе отличен актьорът Христофор Недков, актьор в Драматичен театър „Гео Милев“, за активното му присъствие в културния и обществения живот на Стара Загора, за ролите му в последния творчески сезон и за приноса му във възпитанието на младите хора в Младежката театрална студия „Сцена 99“.

В направление „Наука и образование“ с колективната награда „Стара Загора“ бе удостоен педагогическият колектив на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ за изключителни постижения на учениците в областта на информационните технологии и математиката на олимпиади и конкурси на национално и международно ниво.

В същото направление индивидуалната награда „Стара Загора“ получи Йоанна Димитрова, директор на Детска градина № 10 „Светлина“, за висок професионализъм, за постигнати значими резултати и новаторски подход към образователно-възпитателния процес, за проявена творческа активност и популяризиране на образователните ценности.

Празникът продължи с концерт на четирите магнетични момичета от „4magic“, които взривиха публиката с изпълненията си.
P1390270P1390273
IMG_1105P1390281
P1390298IMG_1341
IMG_1349IMG_1372
P1390304IMG_1410
P1390269IMG_1459
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн