Поздравление на Митрополит Киприан до учителите и учениците от Стара Загора и Старозагорската епархия за 24 май

STZAGORA.NET
*
ДО
ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ В
УЧИЛИЩАТА В ГР. СТАРА ЗАГОРА И
В ЦЯЛА СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

“Като единонравни на апостолите и учители на
славянските страни, богомъдри Кириле и Методие,
молете Владиката на всички да утвърди
славянските народи в православие и единомислиe,
да умири света и да спаси нашите души.”
(Тропар на св. св. Кирил и Методий)

Kiprian_660vМногоуважаеми учители,
Обични в Господа възпитаници на българските училища,

С тези думи из църковната химнография светата Православна Църква, възпявайки великото дело на славянобългарските просветители св. св. Кирил и Методий, измолва тяхното молитвено ходатайство пред Престола на Всеподателя Бога.

Застанали днес, в навечерието на Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост пред светлите образи на тези величави титани на духа – равноапостолните братя. Кирил и Методий, вдъхновени от многоценните им трудове и изпълнения им с подвизи живот, ние трябва с пълна сила да разумеем значимостта на тяхното дело, но наред с това да стигнем до съзнанието за дълга, пред който ни изправя то.

Има в световната история люде, които бидейки истински съработници Божии, вършат дела с епохално значение и давайки своя принос към израстването на човечеството, откриват пред народите нови хоризонти и възможности за духовно-нравствено извисяване. Такива именно личности са и светите братя Кирил и Методий, които със своето свято дело създадоха предпоставки не само за културното формиране на славянските народи, но извършиха нещо още по-значимо, превръщайки своите трудове в мощен цивилизационен механизъм, който надмина по своята важност и границите на славянския свят, и пределите на тяхното съвремие. И наистина светите славянобългарски просветители Кирил и Методий с твърдата си и дълбоко основателна защита на славянобългарския превод на Словото Божие и богослужението отстояха не само правото на славянския език и писменост като един нов лост в общочовешката и славянска култура, но и правото на всеки народ да говори, да пише, да се моли на своя език, да развива чрез родна реч и писменост дадените му от Бога дарби и с тях да гради своя дял в храма на световната култура и цивилизация. Всичко това, възлюбени, отдавна са прозрели всички славянски народи, които, бидейки признателни към светите братя, с благоговение тачат тяхната свята памет. Значимостта на епохалното дело на славянобългарските просветители, макар и единадесет века след тяхната блажена кончина, бе по достойнство оценена от културна Европа и те бяха обявени от папа Йоан-Павел ІІ за съпокровители на Европа, заедно със св. Бенедикт Нурсийски, защото по думите на Господ Иисус Христос „Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи” (Мат. 5:14,15)

Всичко това съзнавайки и поздравявайки Ви всесърдечно по повод Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост, бихме искали молитвено и отечески да благопожелаем на Вас, учещите и учещите се във всички учебни заведения в гр. Стара Загора и в цялата Старозагорска епархия. Изворът на всяка премъдрост – Господ Бог, да Ви обдари със сили и мъдрост, та успешно да изпълнявате отговорната си мисия, а именно разпространението и развитието на българската наука, просвета и култура.

Наред със сърдечните поздравления, ние Архипастирски Ви увещаваме всякога да живеете със съзнанието за дълга, който светите славянобългарски просветители Кирил и Методий ни вменяват. Нека заедно с чувството на национална гордост, което събуждат у нас образите и делото на светите братя, да не ни напуска и мисълта за правото и задължението, което благодарение на св. св. Кирил и Методий ние имаме, а именно да съхраним нашата национална и културна идентичност, да не отстъпваме от нашите православни и славянски корени, а да обогатим общото ни европейско семейство с нашите културни достижения, да разкрием пред останалите народи от Европейския съюз непреходната ценност на православния български дух, да докажем за сетен път, че благочестивия и православен български народ, както преди дванадесет века радушно прие светите Кирило-методиеви ученици, давайки тласък на просвещението на славянските народи, и днес радее за културно-цивилизационния напредък на Европа и на цялото човечество.

На Вас, подвизаващите се в попрището на науката и просветата, ние възлагаме своите надежди за бъдещето на Българското общество и за доброто име на престолния ни град Стара Загора и богоспасяемата древнопросияла Старозагорска епархия.

На многая и благая лета!

Ваш в Христа Господа усърден молитствувател,
✞ СТАРОЗАГОРСКИ
МИТРОПОЛИТ
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн