Казанлък посреща най-елитния в света Международен лютиерски конкурс, който за пръв път излиза извън Италия

STZAGORA.NET
*
За първи път в историята на българското лютиерство Казанлък ще бъде домакин на Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара в периода от 29 май до 3 юни. Събитието е факт благодарение на ползотворната работа на кмета на Общината Галина Стоянова, Сдружението на лютиерите в България, Италианската асоциация на лютиерите и почетния гражданин на Града на розите Едрьо Едрев.

Най-престижният в света конкурс за струнни музикални инструменти на името на Антонио Страдивари (1644-1737) се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival предимно в родния му град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога досега не е напускал пределите на Италия.

В тазгодишния конкурс, който бележи и 100 години от началото на лютиерския занаят в Казанлък, участват лютиери от цял свят. В продължение на месец те изпращаха своите уникални инструменти, изработени специално за конкурса, за да може на 1 и 2 юни да стане ясно и кои са победителите.

Журито, което ще оценява инструментите, е от международна величина. Специалистите пристигат в Казанлък от три континента – Европа, Азия и Америка. Специално за журирането на 28 май от Италия ще пристигне председателят на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини. Той и колегите му са журито, което издава един от най-престижните сертификати за цигулки – оценката на името на Антонио Страдивари.

„За нас е висока чест най-големите световни имена в професионалната сертификация на цигулки, виоли, чело и др. струнни музикални инструменти да заседават именно в Казанлък. Тук те ще прослушат звука и огледат тънкостите и майсторството на изработка на инструментите, изпратени за участие в конкурса от майстори-лютиери от цял свят”, споделя кметът Галина Стоянова.

В рамките на Международния конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара публиката ще се наслади на два класически концерта: на 1 юни от 19.00 часа ще се състои класическият концерт на струнен квартет „КласиАрт”, а на 2 юни от 18.00 часа ще започне церемонията по награждаване на победителите, като в 20.00 часа тя ще продължи с изпълнения на камерния ансамбъл за класическа музика „Софийски солисти”.

Изложбата на световните струнни музикални инструменти ще гостува в Казанлък до 22 юни 2018 г. Събитията ще се провеждат в Музея на розата в обновения парк „Розариум”.
1 - flyer
10 - flyer -back
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн