Припомняме! Как бе подменена датата 9 май

STZAGORA.NET
*
Tochka9 май е датата, на която капитулира Фашистка Германия и се слага край на Втората световна война.

На 1 май съветската армия навлиза в Берлин, а немското радио обявява, че Хитлер е мъртъв, и на негово място застава адмирал Карл Дьониц. На 7 май група немски военни лидери подписват капитулация в Реймс. На 8 май Чърчил и президентът Труман обявяват края на войната в Европа. Рано сутринта на 9 май немските ръководители в Берлин подписват подобна капитулация спрямо съветската армия, и съветският лидер Й.В.Сталин обявява края на войната.

На 9 май 1950 г., точно 5 години след края на Втората световна война, в чест на победата над фашизма френският външен министър и експремиер Робер Шуман прочита в Париж пред международните медии декларация, останала в историята като „Декларацията Шуман“, с която дава гласност на идеята на икономическия съветник в Ке д’Oрсе (френското външно министерство) Жан Моне Франция и Германия да обединят контрола си над производството на двете стратегически суровини – въглища и стомана.

Предложението е възприето и на 18 април 1951 година в Париж договора подписват 6 страни – Франция, Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург.

Тази дата – 18 април 1951 година – е моментът на формалното историческо зачеване на днешния Европейски съюз. На този ден, а не на 9 май, както често погрешно се твърди, се създава първата Европейска общност – за въглищата и стоманата.

Значително по-късно, едва на срещата на върха в Милано през 1985 година, в апогея на Студената война, обаче се взема решение за Ден на Европа да бъде обявена не датата на подписването на договора – 18 април, а онзи 9 май, съвпадащ с Деня на победата, в който Шуман прочита декларацията си.

Така датата на Победата над фашизма е покрита, дублирана, подменена и постепенно започва да се свързва със съвсем друго събитие.

Като отчитаме голямото значение на проекта “Обединена Европа”, днес не можем да не отбележим, че такава подмяна и припокриване на датите на двете значими събития – победата над хитлерофашизма и зачеването на Европейския съюз, първо, не е исторически коректна, и второ, тъй като е замислена в годините на отминалото антагонистично противоборство между двете световни системи, вече не отговаря на духа на взаимно разбирателство и сътрудничество, в който живеят европейските народи.

Невъзможно е тепърва да настояваме за корекции, но поне можем да изведем ясно и недвусмислено историческата истина. За да се знае и помни.

Максим ДОБРЕВ
09.05.2012

Още по темата: 9 май – Ден на Европа, но и Ден на победата
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн