Празнува първата детска градина в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
DG2 Zornica (2)Детска градина №2 „Зорница” празнува 70 години от създаването си. Тя е първото детско заведение в Стара Загора. В края на месец май 1948 година се открива сградата, построена по немски проект – долу са занималните, а горе – спалните. През 2006 г. градината е цялостно обновена и осветена на 21 ноември – в Деня на християнското семейство.

В момента тук се възпитават 131 деца в четири групи – „Златното ключе”, „Бон Бон”, “Мечо Пух” и „Мики Маус“. В градината работят 9 преподаватели и 5 помощник-възпитатели, под ръководството на директора Алис Явашева. Провеждат се и занимания по лечебно-изправителна гимнастика, футбол, английски език и танци.

„Всички ние от Детска градина № 2 „Зорница“ отбелязваме един достоен 70-годишен юбилей, вдъхновени от грижите за най-ценното в нашия живот – децата. Празниците раждат светли чувства и емоции в душите ни. Празникът е време на равносметка, време на удовлетвореност, на мечти и планове за бъдещето. Споделяме радостта от постигнатото и надеждите за години на благословен труд, щастие и благополучие. Да бъдем празнични даже и в делничните неща! Да бъдем празнични с усмивката, протегнатата и хваната детска ръка! Да бъдем празнични в мисията да възпитаваме доброта, да даваме знания, за да могат децата ни да гледат надалеч. Разбираме, че сме успели, когато те не ни задават вече въпроси, а си дават отговори! В навечерието на най-нашия, най-българския празник – 24 май, трябва да бъдем горди и достойни хора, защото поддържаме пламъка на културността и образоваността! А благодарността – тя е в сиянието на детските очи, на малките звездички-зорнички, които се опитват да прозрат в бъдещето” – се казва в поздрава на колектива на детската градина по повод 24 май.

Възпитаниците на детската градина участваха снощи в Юбилеен концерт-спектакъл „Ние сме децата днес“ на сцената на Кукления театър в Стара Загора. Пред своите родители и гостите на празника децата участваха в приказното пътешествие с много стихове, песни и танци.

Историята на детската градина е впечатляваща. През далечната 1947 г. започва изграждането и, в което участват не само работниците-изпълнители, но и жителите на квартала. В края на месец май следващата година първата детска градина в Стара Загора отваря врати за децата от детските домове в църквата „Св.Троица”, на ул.”Цар Симеон Велики” и на ул. „Св.Троица”. От 1955 г. групите в градината стават четири и се изгражда ново кухненско помещение с готвач и помощник-готвач. Две години по-късно на Първия републикански преглед градината печели наградата „Детска градина-първенец на града”. През 1961 г. ЦДГ №2 става базова към новооткрития Институт за детски учителки „Анастасия Тошева” .

С решение на Общинския народен съвет от 2 март 1977 г. градината приема името „Зорница”. По този повод старозагорският художник Любомир Цакев изработва красиво пано на една от стените във фоайето на детската градина (на снимката по-долу).

През 2006 г. Община Стара Загора извършва ремонт в детската градина, а през 2009 г. с дарение от ТЕЦ „Марица-изток 2” са ремонтирани санитарните помещения.
Z 1Z 2
Z 3Z 4
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн