С множество инициативи ще отбележат 9 май в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Den na EvropaПо повод 9 май – Ден на Обединена Европа, в Стара Загора ще се проведат редица инициативи. Ще бъдат отбелязани и 73 години от края на Втората световна война.

Празникът „Младите таланти с поздрав към Европа“ с участието на Информационен център „Европа Директно – Стара Загора“, Областен информационен център (ОИЦ), творчески формации при Центъра за подкрепа за личностно развитие, Народно читалище „Родина 1860“, училища и детски градини ще започне в 10.00 часа в парк „Пети октомври“.

От 12.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе среща, свързана с паневропейската инициатива „Отново в училище”. Емил Стоименов и Ирена Янкова от Младежкия екип “Европа” ще се „върнат“ на училище, ще представят пред ученици от старозагорските училища актуалните европейски теми и ще отговарят на въпроси. Двамата лектори са от Стара Загора, завършили са ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и в момента са членове на Младежки екип “Европа”.

Изложба и викторина „Европейски столици“ ще се проведе от 13.30 часа в сградата на Културно-информационния център „Етносвят България” на ул. „Капитан Петко Войвода“ №54.

Флашмоб събира малки и големи на хоро по повод Деня на Европа. С него ще бъде изразен сърдечният пулс на Европа, който бие в български ритъм. Младежите от ГЕРБ канят родолюбиви старозагорци на паркинга на парк „Артилерийски“ в 18.30 часа, а хорото ще се извие в 19.00 часа.

За четвърти път Стара Загора се потапя в Нощта на литературата. На 9 май от 18 до 22 часа общественици, актьори, писатели, журналисти, психолози и други публични личности ще представят на всеки половин час в рамките на 15 минути един и същи откъс в различни градски пространства, наречени „читателски гнезда” в целия град. След прочита му посетителите на събитието получават печат в специална брошура пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ. Независимо в каква последователност и кои гнезда ще посетят, събралите поне 7 различни печата могат да участват в томбола, която ще се проведе в 21.45 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Печелившите ще получат за награда една от четените книги в Нощта на литературата 2018 г.

Стара Загора ще отбележи и 73 години от края на Втората световна война. Руският клуб в града организира днес (8 май, вторник) от 18.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ (фоайе и зала на първия етаж) фотоизложба и прожекция на филм за отбраната на Севастопол по повод 9 май – Деня на победата. Фотоизложбата е посветена на събитията, случили се през 1941-1942 г. В 22 табла, разделени на две части, са показани документални кадри от събитията и лица на хората, защитавали Севастопол, както и разрушените и възстановени след войната сгради, паметници, скулптури. Изложбата е дело на Държавния музей за героичната отбрана и освобождението на Севастопол. Игралният филм „Битката за Севастопол” (2015) разказва историята на легендарната жена-снайперист Людмила Павличенко.

Ритуал по поднасяне на венци и цветя, посветен на Деня на победата и 73 години от края на Втората световна война, ще се проведе на 9 май от 11.00 часа пред Паметната плоча на СВВБ пред Военния клуб, ул. „Августа Траяна“ №23.

Празничен концерт „Песните на пролетта, песните на Победата“ с участието на вокална група за руски песни „Пятница 13“ при НЧ „Зора 1945“, град Ямбол, ще започне в 14.00 часа на 13 май (неделя) в сградата на „Етносвят България“.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн