Старозагорската опера ще представи новата камерна опера „Любов и ревност“ от Албена Врачанска

STZAGORA.NET
*
На 15 май 2018 г. под липите ще бъде представена новата камерна опера „Любов и ревност“ от Албена Врачанска. Произведението е написано специално за Старозагорската опера. Режисьор е Елена Стоянова. Сценографията и костюмите са на Кристиан Леков. Диригент е Алекс Сансо от Испания. Либретото на първата част – “Любовниците”, е на Светла Георгиева, а на втората – Ревност“ – на Питър Табит Джоунс. Преводът е на Бисера Виденова.

Участват солистите Нели Нечева, Камелия Стойчева, Елена Мишинова, Пламен Кумпиков, Игнат Желев, Елена Баръмова, Петя Петрова, Тереза Бракалова, Николай Моцов, Димитър Зашев и др.

Ето биографиите на творческия екип:

ElenaАлбена Врачанска-Петрович е български композитор, живее и работи в Люксембург. Тя е автор на повече от 600 музикални произведения в различни жанрове. Внучка е на самобитния фолклорен композитор Андрей Врачански. Тя е ученичка на музикантите Пламен Джуров, Александър Райчев, Божидар Спасов, Лазар Николов. Завършва Националната музикална академия със специалност „Композиция“.Работи на Международния фестивал на изкуствата „Аполония“ в Созопол, а по-късно като музиколог и музикален мениджър в Столична агенция „Музика“ София. От 1996 г. Албена Врачанска се установява в Люксембург, където специализира съвременни композиционни техники, музикален анализ и компютърна музика под ръководството на Клод Леннерс.

През 2007 г. получава поръчка от „Културна година 2007-Люксембург и регион“ за композицията “GLADIUS” за електрическа китара и оркестър. Удостоена е с наградата за Култура 2007, както и звание за заслуги към културния живот на община Експеранж. През 2007 е член на журито на Международния конкурс по Композиция „Валентино Букки“ в Рим, Италия. Тя е президент-основател на „Club des Artistes en Herbe“. Международният конкурс по композиция „Artistes en herbe 2010. Люксембург“ е друг неин мащабен проект.

По-значими нейни произведения са: „Когато пианото се сърди“ – музикална книга с текст на Никол Паулус и илюстрации на Катри Рабер, „Раят в пламъци“ – по текст на Анисе Колц, „Омагьосаната гора“ – звуков пейзаж за 2 соло диджериду, туба и симфоничен оркестър, „Пигмалион“ – опера-балет, Концерт за туба и симфоничен оркестър, „Син лабиринт“ – инструментална опера за духови и ударни инструменти.

Елена Стоянова е млад български режисьор. Нейните постановки „Suor Angelica” и “Gianni Schicchi” откриват сезон 2016/2017 на Държавна опера Пловдив, а „Suor Angelica” печели престижната награда Пловдив в раздел „Музика“. Елена Стоянова е поставяла успешно редица камерни заглавия като „Рита“ от Доницети, „Ливиета и Траколо“ на Перголези и др. Младата режисьорка има и редица асистентства в Софийска опера, във Виенска щатс опера, на Залцбургския фестивал и др.

Kristian LekovКристиян Леков е роден в Казанлък. Завършил е сценичен и екранен дизайн в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в София през 2014 г. В професионалния му опит досега са включени работи за ТВ реклами, сред които за Киномания и София филм фест, много видеоклипове за наши и чужди изпълнители, включително за Калин Вельов „Самба Амазония“, Рафи – „Намери ме“, Веселин Маринов – „Сняг“, Поли Генова – „Mr President“, Белослава и Графа, и др.

Като асистент-сценограф участва в продукцията на „Вездесъщият“, сценограф е на много късометражни и пълнометражни филми, българска и чужда продукция.

Работил е и като сценограф на театрални и оперни постановки в Младежки театър „Николай Бинев“, Държавна опера Пловдив.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн