„Ритъм терапията – приложни аспекти“ в ДИПКУ – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_8010Практически интерактивен семинар на тема „Ритъм терапията – приложни аспекти“ се проведе в Департамента за информиране и повишаване квалификацията на учители в Стара Загора.

Ритъм терапията е холистичен метод за въздействие, който помага да се развиват социалните умения и подобрява емоционалното състояние. В семинара бяха включени терапевтични техники от ритъм терапията и музикотерапията, които могат да се прилагат от психолози, педагогически съветници, педагози, ресурсни учители, родители и др. Участниците се запознаха с ключовите теоретични принципи, основните техники на ритъм терапията , както и тези за повишаване на социалния интерес в контекста на индивидуалната психология.

Лектор на семинара бе д-р Джон Спери – преподавател в Университет Лин в щата Флорида, главен редактор на списание по индивидуална психология, специалист към Центъра по консултиране в Атлантически университет – Флорида, автор на множество публикации и проучвания.

„Ритъмът и музиката помагат да се свържеш с другите, без да се използват думи. Така те комуникират помежду си по много по-здравословен начин, отколкото е самото говорене, а също и изпитват радост от това“ – казва той. „Използвал съм я с хора, които въобще не искаха да се включат и определено им помогнах“ – допълва д-р Спери.

Ръчният барабан се използва като лечебно средство от древността. Оттогава датира и импулсът на хората да се събират в кръг, поддържайки общ ритъм. Барабанни кръгове се използват за подкрепа на хора в болници, учебни заведения, специализирани институции, за лечение на зависимости и др. С този семинар Департаментът за информиране и повишаване квалификацията на учители в Стара Загора затвърждава работата си в усвояване на техники за справяне с неприемливо поведение, социално-емоционални проблеми и агресия в класните стаи.

„Обикновено ние сме много близо до практиката и колегите. Знаем проблемите, които съществуват в класната стая, сред които са липсата на мотивация и единство между учителите и учениците. Нашата мисия е да ги подпомагаме в този труден процес. Дигиталните поколения изискват нов подход. За съжаление учителите не винаги са достатъчно дигитални, не разбират потребностите на децата и не знаят как да действат в тази посока. Това е и причината да се стараем да бъдем адекватни“ – сподели директорът на ДИПКУ проф. д-р Галя Кожухарова.

През юни по традиция в Департамента се провежда Педагогически форум. На него тази година ще гостува Джойс Калас от университета в Малта. Тя ще презентира позитивната психология – визията за успех сред учениците.
#споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн