За първи път Щъркелов ден в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
ShtarkelЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ТОВА?
“Денят, в който с моето дете станахме едно семейство, за нас е празник – празник като рожден ден, но не рожден ден, а Щъркелов ден…”

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в гр. Стара Загора (КСУДС) заедно със Сдружение „Клуб Изследовател“ организират събитие “Щъркелов ден” – денят, в който осиновеното дете среща своите родители.

Събитието ще се състои в четвъртък – 19.04.2018 от 16.00 до 19.00 часа на територията на парк „Артилерийски“. Предвидени са интересни семейни игри, които ще помогнат на деца и родители да разберат какво преживява едно дете, което се осиновява. Ще бъдат раздадени и практически информационни материали за трите стъпки на осиновяването. За участниците завършили успешно трите кръга на семейното предизвикателство ще има специална изненада.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в гр. Стара Загора (КСУДС) има дългогодишен натрупан опит във работа с кандидат осиновители, осиновители и осиновени деца. Годишно близо 50 души, желаещи да станат осиновители, преминават специализиран курс, който е задължителен при кандидатстване.
Провеждането за първи път в историята на КСУДС – Стара Загора на инициативата „Щъркелов ден” е в рамките на националната инициатива на БАОО – Българската асоциация „Осиновени и осиновители”. Между 16 и 29 април в цялата страна са планирани серия от празнични събития за деца и родители. „Щъркелов ден“ е денят, в който едно дете открива своето семейство завинаги. Отбелязва се като втори рожден ден – с много песни, танци, торта и свещички. С популяризирането на този празник желанието на специалистите е да се насърчат родителите да не създават тайна на осиновяването и да говорят открито с децата си за техния произход и история. Това е изключително важно за изграждане на здрава емоционална и доверителна връзка помежду им. Стремежът е да бъдат приобщени хора, които не са свързани пряко с темата осиновяване, но с позитивното си отношение ще спомогнат за отъждествяването на думата „осиновяване” с думата „щастие”.

Щъркелов ден е важен празник за всяко едно семейство пристъпило към осиновяване. Важен е за самото осиновено дете. Важен е и за цялото ни общество. По този повод стартирахме и конкурс за изложба на тема: „Какво знам за осиновяването?” със заглавие „Ти си избраният”. В конкурса могат да се включат деца до 10 години. Той ще продължи до края на месец април, като рисунките могат да бъдат изпращани на адреса на Комплекса: гр. Стара Загора, ул. „Христо Ботев” 205. Жури ще определи първите три рисунки. За всеки участник ще има насърчителна награда.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн