ВЯЕЦ „Свети Никола“ спести близо 400 000 тона CO2 през 2017 година

STZAGORA.NET
*
Ветроенергийният парк произведе повече от 350 000 MWh екологично чиста електроенергия
*
AES KavarnaНай-големият ветроенергиен парк в България – „Св. Никола“ произведе 352 776 MWh електроенергия през 2017 година. Централата, собственост на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи има обща инсталирана мощност от 156 MW. През изминалата година работата на 52-те турбини в парка е допринесла за спестяването на 388 хил. тона CO2.

„Ние сме горди, че чрез най-големия ветроенергиен парк в страната допринасяме за постигането на целите пред страната ни за намалявене на въглеродния отпечатък на енергийния сектор. Бъдещето безспорно е на зелената енергия. Но ще е необходимо време преди възобновяемите източници да могат да заместят конвенционалните. В България, както на много други пазари, топлоелектрическите централи са все още съоръженията, които гарантират сигурност на енергийната система и гарантират доставките. ЕЙ И ЕС работи в тази посока, включително чрез иновативните си решения за съхранение на енергия” заяви Иван Цанков, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България. Той взе участие в експертна дискусия на тема: „Пакетът Чиста енергия и ефектите върху българската енергетика“, която се проведе на 20.02.2018 година.

В България ЕЙ И ЕС управлява общо 756 MW електропроизводствен капацитет, който включва както възобновяеми, така и конвенционални мощности. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Св. Никола“ са ключови за гарантирането на енергийния баланс и дългосрочния преход към чиста енергия. Те формират съответно над 6% от общия капацитет на енергийната система и над 30% от вятърните мощности в страната.

За ЕЙ И ЕС България
ЕЙ И ЕС присъства в България от 2001 г. и е сред най-големите инвеститори за последните 25 години с вложения, надхвърлящи 1.6 млрд. евро. ЕЙ И ЕС България е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия ветроенергиен парк в страната – „Свети Никола” край Каварна, собственик на една от най-новите и модерни топлоелектрически централи в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на съоръжението за депониране на отпадъци край село Обручище, както и на Център за Споделени Услуги в София.

За ЕЙ И ЕС
Корпорацията ЕЙ И ЕС (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 200. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 16 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите 18 000 служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. Приходите ни през 2016 година са на стойност 14 милиарда долара, като притежаваме и управляваме активи за общо 36 милиарда долара. За да научите повече, посетете www.aes.com. Последвайте ЕЙ И ЕС в Twitter @TheAESCorp.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн