39-годишният Станко Танев извади Богоявленския кръст в Стара Загора – снимки и видео

STZAGORA.NET
*
(Видео – тук >>>)
P1380546P138054939-годишният Станко Господинов Танев, председател на Старозагорския клуб на любителите на историческо оръжие “Поп Минчо Кънчев”, пребори останалите 24-ма смелчаци и пръв стигна до Богоявленския кръст в Стара Загора. Той бе хвърлен във водите на езерото до Станционната градина от Протосингела на Старозагорска митрополия – архимандрит Богослов.

Това се случи пред погледите на хиляди старозагорци по бреговете на езерото. След като извадиха кръста, момчетата запяха българския химн.

Станко Танев е шофьор по професия, семеен, с едно дете. Във водите той скочи, облечен в традиционната национална носия – с бяла риза с шевици, шаечен клин и цървули на краката. “Мога да плувам, колкото да не се удавя” – каза с усмивка пред медиите той, след като върна кръста и получи наградата си за първенството.

„За пръв път участвам, досега все нещо се случваше и не успявах“ – добави развълнуваният Станко. „Пожелавам на всички българи да са живи и здрави, и да пазят българското у себе си. На всички здраве и късмет, и да пребъде българското“, каза още старозагорецът.

Преди това в двора на храм “Св. Николай Мирликийски”, архимандрит Богослов извърши Велик Богоявленски водосвет, освети бойните знамена на Втора Тунджанска механизирана бригада и отправи поздравления към бриг. ген. Костадин Кузмов от името на Старозагорския митрополит Киприан, след което всички заедно извървяха пътя до парк “Йордан Капсамунов”. Владиката отсъства от града поради предстоящото откриване утре на Желязната църква в Истанбул.

На ритуала присъстваха Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общинския съвет, депутатът Радостин Танев, областният управител Гергана Микова и заместничката й Петя Чакърова, общински съветници и стотици граждани. Тук бе и представителна част от гарнизон Стара Загора с бойните си знамена.

Благовест Илиев
Жейна Желева

(Видео – тук >>>)

IMG_2806P1380560

P1380534P1380541

IMG_2019IMG_4646
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн