Премиерът Бойко Борисов в Истанбул: Ще помогнем за подобряване на отношенията между Турция и Европейския съюз

STZAGORA.NET
*
0701_PM-Erdogan70701_Istanbul11Историческата българска “желязна църква” “Св. Стефан” в Истанбул бе открита отново днес, 7 януари 2018 г., в деня на Рождество Христово по стар стил, след продължилата 6 години реставрация на стойност 3,5 млн. евро. От българска страна присъстваха премиерът Бойко Борисов, патриарх Неофит и владици, сред които бе и Старозагорският митрополит Киприан. От турска страна дойдоха президентът Реджеп Тайип Ердоган и турският премиер Бинали Йълдъръм. Присъства и Вселенският патриарх Вартоломей.

Подбрахме знакови цитати от участниците в откриването, публикувани в различни електронни медии:

Премиерът Бойко Борисов:

“Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство.”

„Турция е държавата с най-голяма армия в Европа, Турция е голяма държава. Ние сме длъжни през 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години. И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността, минават през подобряване на отношенията. Ние сме малка държава, но ако може да помогнем в тази посока, ще помогнем, разбира се. Аз съм убеден, че това е пътят.“

“България от 1 януари е председател на ЕС. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза: “Бият се мюсюлмани с мюсюлмани. Християни с мюсюлмани”. Тероризъм навсякъде и в най-големите европейски столици. Само заедно може да се преборим. Да живеем заедно, да живеем с мир, да се съобразяваме с другите.”

“Такава прекрасна църква на “Златния рог”, нашата религия трябва да бъде уважавана и всички, които сме в Истанбул трябва да можем да запалим по една свещ. Благодаря на турския президент, благодаря на кмета на общината. С него бяхме в София и аз го помолих да помогне да възстановим църквата “Св. Стефан”. Той си удържа на думата, за което благодаря.”

“Ние можем да направим така, че изселническите общности да гарантират етническата толерантност. Символиката на днешния ден е символиката на Европа.”

“Само мирът и подобряването на отношенията на Европа с Турция дава решение на много въпроси. Забравихте Харманли и бунтовете на бежанците там. Сега има нулев емигрантски натиск по границата ни. Това не се постига лесно, не става с приказки и заклеймяване. Аз съм свършил моята работа. Това, че патриархът, владиците са тук и всички наши поклонници ще могат да идват да си запалят свещичка – това ще остане в историята.”

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган:

“Самото откриване в този момент, когато България председателства ЕС, е важно послание към международната общност. С това Истанбул показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град, това показваме на целия свят. Желязната църква е от 1898 година и вече 120 години е на крака. Тя е храм за българската общност, но освен това дава принос и за красотата и богатството на Истанбул.”

“Лошите спомени от историята всъщност не би трябвало да хвърлят сянка върху възможността да живеем заедно. Трябва да живеем заедно, да има обединение. Това е нашето отношения към всички религии. В мнозинството трябва да има единство. Ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии. С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на Желязната църква. С това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България.”

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм:

“По време на вашето председателство започнаха да се появяват хубави послание от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес да изпратим посланието “Да сме толерантни!”
0701_Istanbul80701_Istanbul10
0701_Istanbul7 (1)
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн