Постоянната комисия по законност и обществен ред отхвърли продажбата на земя до езеро “Загорка”

STZAGORA.NET
*
Bedechka - ezero ZagorkaПК по законност и обществен ред към Общинския съвет в Стара Загора е отхвърлила като незаконосъобразна продажбата на застроен поземлен имот с идентификатор 68850.513.54, намиращ се на северния бряг на езеро “Загорка”, на собственик на сгради с учредено и реализирано право на строеж, става ясно от публикувания отчет от заседанието на комисията. Поземленият имот попада в територията на Парк „Бедечка“ (“Парк Септемврийци“), с граници определени със Заповед №443/28.04.1960 г. на Председателя на ОНС Стара Загора. Сградите с разгъната застроена площ 516 кв.м са използвани преди това като учебна водно-спасителна база и са принадлежали на СНЦ „Български червен кръст“. Те са били закупени от частен инвеститор.

Комисията категорично заема становището и констатира съществени обстоятелства, сочещи на това, че Решение 1069 по Протокол №55 от 11 Септември 2003 г. на ОС Стара Загора се явява недействителен административен акт, до степен на неговата нищожност. Най-съществен аргумент в този смисъл е този, че Решение 1069 по Протокол №55 от 11 Септември 2003 г. на ОС Стара Загора е постановено при грубо нарушение на императивните разпоредби на чл. 9, ал. 3 във вр. с ал. 2 и ал. 1 от Закона за устройство на територията (Редакция към ДВ, бр. 65 от 22.07.2003 г.), съгласно които: Чл. 9. (1) Промяна на предназначението на територии и на поземлени имоти с цел застрояване се извършва въз основа на действащ подробен устройствен план. (2) НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЯНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА СЪЩЕСТВУВАЩИ ОЗЕЛЕНЕНИ ПЛОЩИ ИЛИ ЧАСТИ ОТ ТЯХ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА ИЛИ ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ.

Комисията препоръчва да бъде издаден акт за общинска собственост по отношение на имотите, включващи се в територията на Парк Бедечка, в максимална близост до автентичните му граници от 1960 г., доколкото същите са засегнати на определени места от извършено от добросъвестни трети лица строителство при условията на нормативите, действали при извършването му.

Необходимо е да бъде извършена и промяна на предназначението на онези от имотите, включващи се в територията на Парк Бедечка в автентичните му граници, по отношение на които има процедирани изменения във връзка и след Решение 1069 по Протокол №55 от 11 Септември 2003 г. на ОС Стара Загора, така щото имотите в рамките на цялата територия на Парк Бедечка да бъдат с конкретно предназначение, определено с подробния устройствен план – ЗА ОЗЕЛЕНЕНИ ПЛОЩИ И ОЗЕЛЕНЕНИ ВРЪЗКИ МЕЖДУ ТЯХ И ТЕРИТОРИИТЕ ЗА ПРИРОДОЗАЩИТА, се казва в становището на ПК по законност и обществен ред. Решението е гласувано от 7 членове на комисията, без гласове против и въздържали се.
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн