МРРБ поиска по-големи санкции за износени гуми на тежкотоварните автомобили

STZAGORA.NET
*
567876879За по-големи санкции за шофьори на тежкотоварни автомобили, който карат с износени гуми, настоява министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от ТВ Европа. В момента по закон минималното изискване за дълбочина на грайфера на гумата е 4 мм, но не беше въведено задължението МПС-тата да се движат със зимни гуми.

Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството:
„Санкцията за неспазване на изискванията за гуми при тежкотоварните автомобили е между 50 и 150 лева. Ако усредним 100 лева за неизправна гума – примерно без какъвто и да е грайфер или с много малък, неотговарящ на норматива. 6 гуми на тежкотоварния автомобил, примерно на влекача, 1000 лева е средно гума за такова МПС – става 6000 лв. Тези ниски санкции предполагат водачът да не купува и да не сменя гумите си.“ Като успех при първия по-сериозен снеговалеж в страната за тази зима Нанков отчита, че никъде по пътищата не е имало бедстващи хора.

За пореден път от АПИ призоваха всички шофьори, най-вече на тежкотоварните автомобили, да се придвиждват изключително внимателно, когато пътните условия са зимни. В понеделник вечерта заспал шофьор на тир предизвика задръстване на „Хемус“, а на „Тракия“ отново тир с износени гуми се завъртя и блокира движението.

Дончо Атанасов – председател на УС на АПИ:
„Поддържането на автомагистрала „Тракия“ е било приоритет винаги на мен, на междуведомствения щаб, на министъра. Няма как обаче веднага след като започне един обилен снеговалеж, магистралите да бъдат на асфалт. Тежкото товарно движение е около 10 000 камиона на денонощие през България.“

В петък ще стане ясно кои фирми ще бъдат санкционирани заради недобро почистване на снега, който валя в началото на седмицата. Дончо Атанасов предупреди, че сериозен проблем пред АПИ се превръща липсата на кадри, с които да се поддържа пътната мрежа.

„Имаме огромен недостиг на кадри. Все по-драстичен става недостигът основно на шофьори и всичко, което е свързано с управление на техниката. Пред тази огромна програма, която правителството си е поставило, особено АМ „Хемус“, завършването на Кресна и всички други наистина необходими пътища като Русе-Велико Търново, за което върви общественото обсъждане, недостигът на кадри ще става все повече и повече. Имайте предвид, че при 3200 машини на нас ни трябват над 6000 шофьори“ – каза още председателят на пътната агенция.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн