Конфликт в Тракийския университет. Страните излязоха с публични декларации

STZAGORA.NET
*
TrU 365В отговор на разпрстраненото Обръщение на ректорското ръководство и академичните ръководства на структурните звена в Тракийския университет, което публикувахме вчера, днес получихме и отговор от втората страна в очерталия се конфликт. Цитираме го без редакторска намеса:

До: Ректора на ТрУ, Стара Загора

Копие до: Медиите и академичната
общност в Р. България
Президента на КНСБ
Председателя на КНСБ – ФНСЗ
Президента на КТ “Подкрепа”
Обръщение
от
Проф. д- р Г. Бързев /Ръководител секция в АФ/, ТрУ; Стара Загора
Доц. д-р К. Узунова /Председател на КНСБ- ВМФ/, ТрУ, Стара Загора
Преподаватели и служители от всички структурни звена – ТрУ, Стара Загора

ОТНОСНО: Обръщението на ректорското ръководство на ТрУ и звена- Стара Загора към
академичната общност на ТрУ, Висшите училища в Р. България и медиите

Уважаеми колеги,

Обръщаме се към вас по повод намесването имената на колегите проф. Бързев и доц. Узунова в обръщението от името на ректорското ръководство и структурни звена в ТрУ /така е написано/ към вас, по повод проведената пресконференция за нарушения само на ректора на ТрУ- проф. Въшин.

Отделяме дейността на ректора от тази на останалите звена на ТрУ, Стара Загора. Категорично считаме, че най- достойното, академично-демократично средство да се разрешат нещата /след многократните писмени запитвания лично до ректора/ за получаване на отговори по значими академичносиндикални въпроси, е публичността. В противен случай с мълчанието се съучаства в конкретните нарушения. Щеше ли да има такова събитие, ако ректорът Въшин бе постъпил така, както повелява Етичният кодекс?! След изнесените факти обаче, вече имаме обръщение от негова страна. Най- после някакъв отговор, макар лишен от конкретика и смисъл. Само, че държим да отбележим следното:

1. Господин Въшин, да, трябва да не ерозира академичността на ТрУ, съгласни сме. Точно затова писмено, етично и академично ние се обърнахме многократно към Вас, за да бъдем изслушани в рамките на съответните съвети, но не ги допуснахте! Защо? Съществуват въпроси, чакащи своя отговор от половин година и повече;
2. Извинете, но не ни е ясно какви лични проблеми може да има с Вас един уважаван преподавател като проф. д-р Бързев /ръководител секция в АФ/, който не може да си провежда нормално занятията на конната база, “стопанисвана” от ТрУ?
3. Какво лично може да има в питането на доц. д-р Узунова /Председател на КНСБ- ВМФ/, също уважаван преподавател, в неподписването от Ваша страна заповедта за смяна или несмяна на научен ръководител на 3-ма научни работници от ВМФ, членове на КНСБ, ВМФ?! След като повече от половин година има решение на ФС- ВМФ, юридическо становище и вече отговор от МОН, в който се твърди, че всичко трябва да се случи в рамките на ТрУ, т. е., Вие да решите и подпишете най- сетне този документ /негативно или позитивно/, да знаят колегите как да си потърсят правата? Защо ги бавите? Обяснете!! Имате отговори от всички възможни институции! Не толерирайте ерозирането на академичността ни!
4. Какво лично има във факта, че сте от две години в пенсионна възраст и юридическото Ви състояние като ректор трябва да се преразгледа съобразно промяната в ЗВО и липса на текстове за заварено положение?! В тази посока обещахте ОС, то трябва да се проведе през м. февруари или март- една година след първото такова през 2017 г. /в интервю за радио “Стара Загора” от 22. 11. 2017 г./;
5. Какво лично има във факта, че се получават при синдикалните председатели сигнали, че Вие не извеждате учебния си преподавателски норматив /макар и редуциран/, както повелява КТ и получавате възнаграждение за това!? Извинете, може и да не е вярно, но течащата в момента проверка от съответна институция ще покаже истината.
Уважаеми проф. Въшин, молим Ви без спекулации! Никой от нас, както и от академичната колегия няма лични проблеми с Вас. Вие имате лични проблеми с нас. Защото питаме, а Вие или не искате или не можете да отговорите. Трета възможност няма.
Съобразно академичния ред, уважаеми г-н Ректор, Вашето еднолично или колективно обръщение несъмнено ще се разглежда на АС. Ако това е така, настояваме съобразно Етичния кодекс, ние да присъстваме на това мероприятие. Считаме, че когато има казуси, въпроси, и двете страни трябва да участват академично и етично, да бъдат чути, за да не ерозира академичната етика! Така се случва по целия свят.
Учудени сме и от факта, че след като обръщението Ви е от всички звена, мислите, че всички Ви подкрепят?!
Уважаеми проф. Въшин, тук не става въпрос за подкрепа на някого, а за подкрепа на справедливостта и академичността! Защото ние подкрепяме не Вас, нас или отделни звена. Ние сме длъжни да подкрепяме закона и справедливостта, в качеството ни на синдикалисти и преподаватели, с конкретни проблеми /като 3- мата докторанти/ или други, настояващи за академично и нормално провеждане на занятията по определена дисциплина! Толкова е ясно всичко!
И кой уронва престижа на Тру?! Този, от който поискахме отговор, както повелява Етичният кодекс и той мълчи, все едно, че нищо не се случва или ние, преподаватели и синдикалисти, които защитаваме правата на работещите в ТрУ! ! От кога да критикуваш ректора на ТрУ е уронване на престижа на самия университет?! Той е на достатъчно високо равнище!

С уважение!

30. 11. 2017 г.
Стара Загора
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн