Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оцени високо работата на обществените посредници в интерес на хората

STZAGORA.NET
*
Националният омбудсман Мая Манолова и екипът й организираха днес 11 приемни в общините от Старозагорска област
*
IMG_1898„Благодаря на националния омбудсман Мая Манолова за съвместната ни работа до момента. Тя даде съдържание на институцията, която представлява, защото показа активност и действия в името на хората“ – каза кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров по време на проведената днес съвместна пресконференция с националния обществен посредник Мая Манолова, местния омбудсман Надежда Чакърова и областния управител Гергана Микова. Екипът на Манолова организира през деня 11 приемни в общините от старозагорския регион, като поканата за посещението бе на Надежда Чакърова.

По време на срещата с медиите кметът подчерта, че институциите не винаги успяват да отговорят на интересите на хората, затова е нужно администрирането – местното и националното, да бъде по-гъвкаво. „Специално поздравявам екипа ви за инициативата, с която се промени законодателството в частта за частните съдебни изпълнители. В доста случаи те използваха дори неморални действия спрямо хората, което не трябва да се случва изобщо. Община Стара Загора също пострада от подобни действия и своеволия на ЧСИ, които превишават правомощията си и тълкуват законите само в своя полза“ – допълни Тодоров.

Той поздрави Мая Манолова и за съпричастността й към един от основните проблеми на кметовете – липсата на достатъчно правомощия за глобяване на нарушители по Закона за движение по пътищата. „Това е нещо, което се опитваме от доста време да направим, да го прокараме в Народното събрание, защото в момента в малките населени места шофьорите не спазват ограниченията, а полицията не може да бъде навсякъде. Там липсват камери, които да спомогнат за ограничаване на нарушенията, а това би се случило, ако кметовете могат да глобяват и събират средствата“ – уточни кметът. Живко Тодоров подчерта, че по този начин гражданите ще се чувстват по-спокойни, а и войната на пътищата би се ограничила.

След посещението на екипа на Мая Манолова стана ясно, че от Старозагорска област са подадени 326 казуса към националния омбусман през тази година, а в страната – над 11 хиляди. „Приключили сме работа по 252 от местните сигнали. Разбира се, имаме и нови след срещите тук, като определено некоректността при работодателите, съдебните изпълнители, бързите кредити, банките, в социалните и здравните права са най-често срещаните теми в разговорите ми с хората. Имаме оплакване днес от състоянието на пътищата в община Братя Даскалови“ – каза Манолова.

„На местно ниво проблемите, с които хората се обръщат към обществения посредник, са казуси с етажната собственост, злоупотреба с лични данни и други. Въпреки че съм на тази позиция от точно един месец, мога да кажа, че се старая да бъда полезна на всеки, който ме потърси, а вече имаме и реални резултати. За да бъдат ясни правомощията ми като омбудсман, съвсем скоро ще бъде активен интернет сайт, който ще дава възможност за още по-лесна комуникация“ – подчерта местният обществен посредник Надежда Чакърова.
IMG_1874IMG_1866
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн