Доброволци на „Грийнпийс” – България събраха 35 чувала с отпадъци в почистваща акция на Старозагорските бани

STZAGORA.NET
*
Инициативата на местната група на „Грийнпийс“ – България в Стара Загора за почистване на Старозагорските бани, проведена в неделя, 29 октомври, приключи успешно. Само за 5 часа доброволците, които се включиха в кампанията, събраха 35 чувала с отпадъци, които ще бъдат извозени със съдействието на кмета на курортното селище Станчо Станев.

Доброволците бяха на възраст между 3 и 36 години, обединени от стремежа към чиста и съхранена природа.

Бяха събрани големи количества отпадъци в и покрай река Сазлийка, но ако не се намали изхвърлянето на отпадъци, проблемът ще продължава да съществува, констатират природозащитниците. След отдиха си в парка край реката много от почиващите остават боклуци – пластмасови и стъклени бутилки, хранителни опаковки, гуми, кенчета от бира и енергийни напитки, пластмасови чаши. Най-често срещаният боклук са били пластмасовите кутийки за жива стръв, оставяни от рибари.

“Надяваме се, че след акцията на “Грийнпийс” – България в селото местните хора ще поемат инициативата, за да може да се събере останалия боклук, до който групата доброволци не успя да достигне” – заяви Тодор Орехов, координатор на доброволци на „Грийнпийс“ – България за Стара Загора.

Почистването бе свързано с Международния ден на Черно море, който се отбелязва всяка година на 31 октомври. Голяма част от боклуците и особено пластмасата за еднократна употреба попадат чрез реките в моретата. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.

За повече информация за кампанията „Свободни от пластмаса“:
http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн