Новият сезон за балетната трупа на Старозагорска опера започва с “Лебедово езеро”

STZAGORA.NET
*
На 24 октомври с „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски се открива новия сезон за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. „Поканих за водещите роли примабалерината на Софийска опера Марта Петкова и премиер солистът Емил Йорданов и тези гостувания ще станат практика в нашата репертоарна политика“ – каза Силвия Томова, ръководител на балетната трупа. „Изключително съм щастлива да танцувам пред старозагорската публика, която е много взискателна и с много високи критерии.“ – сподели Марта Петкова. А Емил Йорданов припомни, че от премиерата си преди 140 г. в Болшой театър досега „Лебедово езеро“ си остава най-красивата приказка на балетната сцена.

Какво предстои пред разрастващата се, млада интернационална трупа на Старозагорския балет през новия сезон? На 2 ноември е премиерата на съвременния балетен спектакъл „М като жена“ на хореографа Росен Михайлов, създаден специално за примабаленрината Веса Тонова. От новия сезон тя е репетитор на старозагорската трупа. „Смятам, че в областта на съвременния танц имам много неизследвани възможности. Удоволствие е да работя с толкова млади и талантливи колеги“ – каза Веса Тонова.

В спектакъла, с който ще се открие Фестивала за оперно и балетно изкуство – модерната опера „Сиси – душата на императрицата“ има голямо участие на балета, като хореографията ще е на младата балерина от състава Йоана Влагули от Гърция. Тя ще участва на 3 декември в програмата на ФОБИ и в спектакъла PERPETUAL TANGO по хореография на Дора Ареола и Блис Колмайер. На 5 декември отново в спектакъла „Лебедово езеро“ ще гостуват за първи път солистите на Мариинския балет, Санкт Петербург – Татяна Ткаченко и Игор Оскорбин. Подарък за Коледа за малките и големи зрители ще бъде балетът „Снежанка и седемте джуджета“. В големия Новогодишен концерт на 31 декември на сцената на Операта ще има значително участие на балетната трупа.

Още в началото на следващата година, през месец февруари ще е премиерата на балета „Фантастичното дюкянче“ на Отториго Респиги с хореограф Алба Бонанди.

„По повод 90 години български балет и 110 години от рождението на Марин Големинов трупата ни ще подготви голямата версия на балета „Нестинарка“, която ще представим и на сцената на НДК. Трябва все повече със сърце и разум да се обръщаме към класическите български заглавия“ – каза Силвия Томова.

„Към нашата балетна трупа има все по-голям интерес. Много хореографи искат да работят с нея и да поставят свои спектакли. В новия сезон имаме нови балетисти от Албания, Италия, Франция, радващо е, че и от България. Раждането на такава една трупа привлича все повече артисти. По света обикновено се работи по определени проекти за определено време, а тук се стремим да задържим артистите ни дълго, като работим с професионални класове, с репетиции на високо ниво, като даваме възможност на всеки да се изяви. Балетът е многопластово изкуство, то е да си скулптура в движение“ – каза Силвия Томова.

На добър час в новия сезон на балетната трупа на Старозагорска опера!
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн