Защитниците на парк „Бедечка“ призоваха да се гласува с „да“ в местния референдум за парка на 18 юни

STZAGORA.NET
*
ДА значи “да” на запазването на парка, но и “да” за ревизията на нарушенията през годините
*
Защитниците на парк „Бедечка“ в Стара Загора призоваха да се гласува с „да“ на предстоящия на 18-и юни местен референдум. Старозагорци ще трябва да решат дали да се инвестира в запазване на съществуващия парк, или в инфраструктура за нов квартал. С почти единодушно решение преди половин година Общинският съвет започна процедура по запазване на парка. Кметът Тодоров обаче настоя и за референдум.

Групата „Запазете Бедечка“ разпространи до медиите специална декларация. В нея се подчертава, че ДА значи “да” на запазването на парка, но и “да” за ревизията на нарушенията през годините. Защитниците на парка предупреждават, че опитите за зависим вот срещу „Бедечка“ ще бъдат разпознати от старозагорци. В парка терени имат няколко сериозни фирми. „Ако някой се надява, че чрез референдума ще убие каузата и утре ще каже “ето – няма активност”, нека не подценява старозагорци”, пише още в декларацията.

„Бедечка“ е зелена площ от близо 400 декара с над три хиляди картотекирани ценни дървета, естествени влажни зони, храсти и свободни пространства, много алеи. След смущаваща реституция в зелените площи, сега действа план за застрояване. Целта не е да си откупим обратно зелената площ за сметка на старозагорци и да напълним джобовете на едрия бизнес; целта е да има ревизия и справедливост, подчертават от “Запазете Бедечка”.

Пълен текст на декларацията

Скъпи съграждани,

Общинският съвет на Стара Загора реши да свика местен референдум за парк „Бедечка“ – на 18 юни. Инициативата дойде лично от кмета Живко Тодоров. Парк „Бедечка“ е зелена площ от близо 400 декара с над три хиляди картотекирани ценни дървета, естествени влажни зони, храсти и свободни пространства, много алеи. Тази площ вече започна да се застроява, а трябва да бъде запазена като парк. Затова ние ви призоваваме да гласувате с ДА на парк “Бедечка“.

ДА значи три неща – “да” на пряката демокрация и на инициативата на старозагорската Община, “да” на запазването на парка, но и “да” за ревизията на нарушенията през годините, които са довели до план за застрояване. Нека никой в Община Стара Загора, или където и да било, не си мисли, че под референдума ще може да бъдат скрити нарушенията в годините.

ДА на парк „Бедечка“! Всеки от нас в продължение на години изостави личните си грижи и безкористно посвети времето си на тази кауза. На 18-и юни от Стара Загора се очаква да каже ДА на парка и на справедливостта. ДА на въздуха в Стара Загора – който все повече губим и няма цена. Нека гласуваме!

В годините в парка е допусната смущаваща реституция на терени, а после там са се настанили едри фирми, които с помощта на различни общински ръководства са издействали план за застрояване. Тази реституция и последвалите действия на собственици и на общинари трябва да бъдат подложени на цялостна ревизия. Само преди няколко месеца Общинският съвет на Стара Загора в своето решение, с което постанови запазване на парка, се позова на индикации за нищожност на поредица решения и актове назад в годините.

За добросъвестните собственици на терени там трябва да бъде намерено адекватно решение с преговори и замени. Целта не е да си откупим обратно зелената площ за сметка на старозагорци и да напълним джобовете на едрия бизнес. ЦЕЛТА Е ДА ИМА РЕВИЗИЯ И СПРАВЕДЛИВОСТ.

В момента тече законова процедура за максимално запазване на „Бедечка“. Така реши Общинският съвет преди половин година – с огромно мнозинство. Нека нашето „да“ в този референдум даде ясен знак на кмета Тодоров и на Общинския съвет, че процедурата по запазване на парка трябва да продължи според закона. Тя трябва да продължи, при всякакъв резултатът от референдума, но едно сериозно ДА ще покаже още по-ясно волята на града.

„БЕДЕЧКА” Е ЗНАКОВ КАЗУС ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА В цяла България има проблеми с презастрояване. 20% от територията на Южния парк в София се оказват частни имоти, големи части от територията на Морската градина във Варна и много други. И този проблем трябва да намери национално решение. Затова ние се обръщаме към всички наши приятели в страната да подкрепят каузата „Бедечка“. Ние вярваме, че кметът Тодоров има механизмите да повлияе на централната власт, за да се намери такова национално решение.

На 18-ти юни Стара Загора трябва да реши в какво да инвестира своите емоции, съдби и пари: в това да запази съществуващия парк, или в това да построи инфраструктура на нов квартал. В нещо за стотици хиляди старозагорци, или в нещо за няколко едри бизнесмени.

За съжаление част от тези едри бизнесмени вече започнаха да настройват работниците си да гласуват против парка. Нека ние старозагорци им покажем, че не могат да подменят волята на града. Нека гласуваме!

АКО НЯКОЙ ПОЛЗВА ЗАВИСИМ ВОТ СРЕЩУ “БЕДЕЧКА”, СТАРОЗАГОРЦИ ЩЕ РАЗПОЗНАЯТ ТАЗИ ПОДЛОСТ.

АКО НЯКОЙ СЕ НАДЯВА, ЧЕ ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ УБИЕ КАУЗАТА И ЩЕ КАЖЕ “ЕТО – НЯМА АКТИВНОСТ”, НЕКА НЕ ОБИЖДА ИНТЕЛЕКТА НА ГРАДА.

АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ ЩЕ ОТКРАДНЕ ГЛАСОВЕ, ЩЕ ФАЛШИФИЦИРА ПРОТОКОЛИ, СЪЩО МНОГО ДЪЛБОКО ПОДЦЕНЯВА СЪГРАЖДАНИТЕ СИ.

БОРБАТА ЗА ПАРК ЩЕ БЪДЕ УСПЕШНА. НЕКА СЕ ЗНАЕ! НЕКА НА 18 ЮНИ ИЗЛЕЗЕМ ДА ГЛАСУВАМЕ! ДА НА ПАРК „БЕДЕЧКА“.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн