Преди 20 години в Стара Загора бе открита първата в страната зала за обществен достъп до интернет

STZAGORA.NET
*
Точно преди 20 години, за 24 май 1997 г., старозагорци получиха една нова и малко позната към онзи момент придобивка – обществен достъп до световната компютърна мрежа. Дотогава под липите с екзотичната екстра можеха да се похвалят само отделни фирми и институции, които ползваха интернет за служебни цели. Инициативата за това дойде от електронния гигант ДЗУ, от една страна, и от един от първите интернет-доставчици в Стара Загора – “Интернет груп”, припомни за медията ни инж. Методи Губеров (на снимката) – по онова време директор “Мултимедия и информационно обслужване” на ДЗУ. В онези години под ръководството на Атанас Атанасов, назначен отново за изпълнителен директор след период, в които шеф беше Рафаел Саркисян, ДЗУ все още се ползваше със славата на една от най-големите и мощни в България фирми и имаше самочувствието и възможността с едно кимване и с един подпис да оборудва голяма компютърна зала и да я предостави на старозагорци за ползване. А те идваха в нея най-вече за да изпращат и получават електронна поща от близките си по белия свят.

“Дотогава и в страната, и в Стара Загора имаше в някои фирми и училища отделни компютърни конфигурации, свързани с интернет, но никъде достъпът до мрежата не се предлагаше за свободно обществено ползване – разказа Методи Губеров. – На бул. “Ген. Столетов” 82, срещу Механотехникума, в нов жилищен блок имаше много дълго партерно помещение, в което беше ситуиран Мултимедийният център, създал знакови заглавия като “Културата през вековете”, “Художественото наследство на България” и много други мултимедийни продукти. В западното крило на този партер беше обособено помещение на две нива. В него отворихме първата интернет-зала в България за граждани, и то точно за 24 май. Водеща бе идеята на управителя на “Интернет груп” Петър Гицов, който осъществи връзката с интернет чрез пряка арендована линия от Пощата, а ДЗУ оцени потенциала на предложението му и осигури компютри и зала.”

“Очаквахме с нетърпение как ще реагира обществеността – разказа още Методи Губеров. – Сложихме на специални масички 8 мощни за времето си компютри, с най-добрия тогава процесор 386, но и с тях ползването на интернет започваше и завършваше с електронната поща. На тези машини можеха да се играят само най-елементарни игри, видеоклиповете бяха нещо непознато. Но интересът към услугата надмина и най-смелите ни очаквания. Децата особено проявиха огромен ентусиазъм, редяха се на опашка и чакаха, за да седнат зад компютър с интернет. Няколко колеги даваха дежурства в залата и посрещаха посетителите. Оказа се, че не беше възможно в рамките на редовния работен ден да задоволим интереса и се наложи да минем на двусменен режим, за да могат да ползват компютрите учениците както от първа, така и от втора смяна. Беше много чаровно време. Няма да забравя как им блестяха очите на дечицата и как си стискаха 50-те стотинки – бяхме сложили една символична такса, все пак за да има някакъв ред. Дълго време тази зала обслужваше най-вече учениците от тази част на Стара Загора – там бяха Механото, Химическия техникум, Електротехникума, Девето основно училище, а малко по-встрани – и Икономическият техникум, и гимназиите. Много удобно място, близко за децата. Едва впоследствие залите започнаха да се оборудват с по-добра техника. Но така или иначе нашата беше първата в България с обществен интернет. Появи се 17 дни преди втората – в НДК – София, с 12 компютъра. Открихме я за 24 май и бяхме много щастливи от това, че реализирахме един прекрасен проект. Интернет залата беше малка, но важна част от нашата работа. ДЗУ охотно подкрепяше всичките ни идеи за мултимедия и нови информационни технологии, за електронни интерактивни учебници и т.н. Така постепенно Стара Загора възникна едно великолепно средище, отворено към света. Градът прояви завиден с позитивизма си нюх към новите идеи и инициативи, които впоследствие се реализираха повсеместно” – не скри задоволството си Методи Губеров.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн