Актьорът Владимир Пенев води журито на „Златната липа“ `2017

STZAGORA.NET
*
Обичаният актьор Владо Пенев (на първата снимка) ще бъде председател на журито в тазгодишното издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който стартира на 3 юни в Стара Загора.

„За първи път съм председател на жури и се надявам да отговоря на високите очаквания и с добронамереност и вкус да отличим най-добрите филми“, каза Владо Пенев, който беше гост на фестивала по време на миналогодишното му издание. „Маги Ралчева и фестивала „Златната липа“ дават шанс на прекрасния Град на липите – Стара Загора и неговите жители да станат част от европейския културен процес, да се превърнат за няколко дни в център на европейското кино и да проследят неговото развитие“, допълва той.

Измежду многобройните награди на Владо Пенев са „Златна маска“ на Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята си на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“ на ТР „Сфумато“ (2007), Аскеер през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на К. Илиев с режисьор М. Младенова, Аскеер през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, Риека 2007 за главна мъжка роля, Златна ракла 2000 за „Пясъчен часовник“ с режисьор Г. Дюлгеров и много други. През последните години името му нашумя с ролята на доброто ченге Емил Попов в сериала „Под прикритие“. Владимир Пенев беше и министър на културата в служебното правителство на Марин Райков (2013 г.)

За първи път член на журито е кинорежисьор от Англия. Това е младият режисьор Даниел Фитзсимънс (на снимка 2), който ще представи последния си филм „Местни жители“ в извънконкурсната програма на фестивала. Филмът получава наградата за най-добър млад режисьор и номинация за сценарий на фестивала за научна фантастика в Бостън (2016).

В журито на „Златната липа“ `2017 влиза и известната руска театрална и филмова актриса Анна Носатова (на сн. 3). В киното прави своя дебют с филма „Ред“ (2005), режисиран от Вера Глаголева. Oттогава е участвала в повече от двадесет филми и сериали – „Клубът“, „Ученици“, „Горещ лед“, “Любовта не е това, което изглежда“ и други.

9-те ленти от конкурсната програма на фестивала ще бъдат оценявани и от грузинския актьор Вахо Чачанидзе (на сн. 4). Вахо е известен с филмите “Среща на сляпо“ (2013), „Дзмеби Калакши“ (2016) и „Заложници“ (2017). През 2014г. получава специална награда от Министерство на външните работи на Германия за филма „Среща на сляпо“, а през 2013 за най-добър актьор на Филмовия фестивал в Грузия.

Петият член на журито идва от Австрия и се казва Анатол Витуш (на сн. 5). Той е роден във Виена. Изучава сценаристика и драматургия във филмовата академия в родния си град, посещавайки курсове провеждани от международни режисьори като Михаел Ханеке или Гьоц Шпилман. Анатол Витуш работи като сценарист, режисьор и журналист. Филмът „Меандрос и Тайс“ (2016) е дебютът му като сценарист. Витуш е режисьор на няколко късометражни филма и две пиеси, които през 2016г. са поставени в международни театри и в Националния театър „Раду Станка“ в Румъния.

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн