Руският посланик Анатолий Макаров и кметът на Стара Загора Живко Тодоров поднесоха венци пред паметника на подп. Павел Калитин

STZAGORA.NET
*
Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Н.Пр. Анатолий Макаров, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Таньо Брайков поднесоха днес венци на признателност пред паметника на героя от битката за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война подп. Павел Петрович Калитин и българските опълченци. Г-н Макаров е на двудневно посещение в Стара Загора по повод 140-та годишнина от връчването на Самарското знаме на българското опълчение в Плоещ. Заедно с него в церемонията участваха Роберт Шестаков – първи секретар на посолството на Русия у нас и съветникът по културата при Посолството на Русия в България Кирил Рынза.

“Събитията от годините на Освободителната война показаха колко много е готова да жертва Русия заради своята братска страна. Преди 140 години, на 18 май 1877 г., българското народно опълчение получава знамето, ушито от монахините на Иверския манастир, с надеждата то да донесе дълъг мир и благоденствие. Самарското знаме защитаваше българските и руските воини в боевете на Шипка, при Стара Загора и Шейново. Едва ли има друг такъв символ, който така ярко да олицетворява нерушимите духовни връзки между Русия и България. Дългоочакваната свобода тогава беше платена с нашата обща кръв – на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо. Това истинско кръвно братство стана част от генетичния код на нашите народи. А както казвате тук в България, “кръвта вода не става”. Ние помним трагичните събития, случили се в Стара Загора и почитаме паметта на загиналите с мъченическа смърт в годините на османското робство. Ние сме ви благодарни за вашето грижливо отношение към историческата истина и опазването на паметниците на нашето общо минало. Нека общите ни руско-български отношения да станат достойно продължение на славните традиции, заложени по времето на освободителната борба. Да живее руско-българската дружба!” – каза в словото си посланик Макаров.

“От свое име и от името на моите съграждани искам да кажа на нашите гости от Русия едно голямо “благодаря!” – заяви на свой ред кметът Живко Тодоров. – Благодарим за това, което руският народ направи за България, за помощта, която ни оказа в нашата битка да бъдем отново независима и суверенна държава. Благодарение на нашите общи усилия, днес Стара Загора и България са в този вид, в който ги виждаме. Самарското знаме е напоено с кръвта на руски и български воини и опълченци, които извоюваха с живота си правото ни да живеем свободни от поробители. В днешно време е най-важно човек да има своята свобода, своята независимост и своя избор. Всички тези млади хора, които виждаме събрани тук, знаят какво направи Русия за нас. Каквото и да става във времето, ние винаги ще помним и ще предаваме на следващите поколения съхранената историческа истина, че нашите народи са братски, с обща история, и това трябва да продължи във времето. Поклон пред паметта на всички загинали за България!”

Ученици от Руската езикова гимназия “Максим Горки” в Стара Загора изпълниха рецитал по “Песен за буревестника” на своя патрон, след което под звуците на руския и българския химн пред паметника на подп. Калитин бяха положени венци от името на Посолството на Русия в България, Община Стара Загора и Общинския съвет в града.

Точно по обед Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан извърши водосвет и поръси репликата на Самарското знаме, което се пази в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това стана на церемония в катедралния храм „Св. Димитър“, в присъствието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и гостуващия посланик на Руската федерация Анатолий Макаров, който е на двудневна визита в побратимения на руския Самара град.

Оригиналното Самарско знаме е ушито от монахините на Иверския девически манастир от тежък копринен плат от три цвята – малинов, бял и светлосин. От двете му страни имало черен кръст, обшит с красиви златни арабески. В средата на кръста от едната страна била изобразена Иверската икона на Божията Майка, а от другата страна – Светите братя Кирил и Методий и съответно надписи: „Города Самара, болгарскому народу в 1876 году“ и „Да воскреснет Бог и расточится врази его.“ Иконите на знамето – реплика, което беше осветено днес в храма, са нарисувани от двамата братя художници от Стара Загора – Михаил Косев и Димо Генов.

Преди 140 години, на 18 май 1877 година, в румънския град Плоещ руският княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на Трета дружина на българското опълчение подп. Павел Калитин. Под знамето-светиня българи и руси се сражават край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново.

В 12.00 часа утре посланик Анатолий Макаров ще посети Регионалния исторически музей в Стара Загора, а в 12,30 ч. – Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн