Започва информационната кампания във връзка с предстоящия местен референдум в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
От днес започва информационната кампания във връзка с предстоящия на 18 юни 2017 г. местен референдум в Стара Загора. По решение на Общинския съвет в града, на 18.06.2017 г., ще се проведе местен референдум с въпрос „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал Бедечка, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Хр. Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

Информационната кампания за референдума приключва на 16 юни 2017 г.

По Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС) Община Стара Загора извършва организационно-техническата подготовка, която включва осигуряване на бюлетини, пликове, протоколи, урни, помещения за гласуване и т.н. Финансовите средства за произвеждане на местния референдум са за сметка на общинския бюджет. Общината отпечатва информационен лист с въпроса и мотивите за произвеждането на референдума, по предложение на групата от 36 общински съветници, представители на различни политически партии в Общински съвет Стара Загора. Той ще бъде разпространен на достъпни места и места, определени за агитация, както и чрез средствата за масова информация.

Определени са помещенията, които могат да се ползват безплатно за провеждане на информационна кампания, за времето от 09.00 до 21.00 ч.. Пълният списък и други подробности са публикувани на официалния сайт на Община Стара Загора: http://starazagora.bg/images/stories/municipality/referendum_2017/zapoved_10-00-795.pdf.

Със заповед на кмета Живко Тодоров са определени и местата, на които могат да бъдат поставяни агитационни материали: http://starazagora.bg/images/stories/municipality/referendum_2017/pril_agit_materiali.pdf.

За гласуване на референдума в община Стара Загора се разкриват 208 избирателни секции, с общо 1040 членове на СИК. Секционните избирателни комисии са съставени от петима членове.

ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ

М Е С Т Е Н Р Е Ф Е Р Е Н Д У М
За бъдещето на квартал „Бедечка“

 

ВЪПРОС НА РЕФЕРЕНДУМА:

„Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север алеята към предприятие Труд и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“ 

МОТИВИ:

С решение № 1069  от 11.09.2003 година на Общински съвет Стара Загора се променя предназначението на част от територията на парк „Бедечка“, за която чрез Поземлената комисия са възстановени имоти на бивши собственици.

С решение № 552 от 29.12.2005г. на Общински съвет Стара Загора е одобрен Общ устройствен план на град Стара Загора.

С решение № 1022 от 13.0.2007 година на Общински съвет Стара Загора е възложено на кмета на общината да предприеме действия по изменение на Общия устройствен план в част парк „Бедечка“ и да се изработи План за застрояване и регулация.

С решение № 1158 от 26.05.2011г. на Общинския съвет е одобрен проект за актуализация на Общия устройствен план на гр. Стара Загора и прилежащите крайградски територии и приложените план схеми към него, включително територията на парк „Бедечка“, за която са приложени устройствени параметри, подробно описани в решението.

Със Заповед № РД-25-1020 от 07.08.2011 година на главния архитект на Община Стара Загора е разрешено на собствениците на земи и членове на сдружение „Бахчи Бедечка“ да възложат изработване на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване за територията на парка.

С Решение № 283, от 28.06.2012 г. на Общински съвет Стара Загора, е одобрен Подробен устройствен план – План за регулация и План за застрояване за територията на парк „Бедечка“, с посочения във въпроса обхват, в сила от 12 ноември 2012 година.

Общински съвет Стара Загора счита, че въпросът е от съществено местно значение и с оглед намиране на справедливо решение, е удачно провеждане на местен референдум. Осигурена е възможност всеки да направи информиран избор, като по този начин пряко участва във вземането на важни решения, касаещи жителите и качеството им на живот в общината.

НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ПО ВЪПРОСА НА РЕФЕРЕНДУМА

Какво означава гласуване с „ДА” 

Отговор с „ДА” означава, че Община Стара Загора ще предприеме процедура по отчуждаване на частните имоти в границите със следния териториален обхват: на север от ул. „Христина Морфова“, на юг от алея към предприятие „Труд“, на изток от ул. „Иван Вазов“ и на запад от ул. „Хан Тервел“. За целта следва да осигури финансиране на стойност около 33 милиона лева /по предварителни оценки на лицензирани оценители/, които да бъдат изплатени на собствениците на отчуждените имоти. За изграждане на парка на територията на отчуждените имоти е  необходимо да бъде осигурен съответния финансов ресурс, след което да стартират процедурите по проектиране и изграждане на парка.

Какво означава гласуване с „НЕ”

Отговор с „НЕ” означава, че няма да бъде предприета процедура по отчуждаване на частните имоти и няма да бъде заплащано на собствениците им. На същата територия няма да бъде изграден парк.  Остава в сила старият Общ устройствен план на Стара Загора и съответните подробни устройствени планове за същата територия, предвидена за квартал. Общината ще трябва да инвестира в инфраструктура.

ВРЕМЕ, МЯСТО И РЕД ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА МЕСТНИЯ РЕФЕРЕНДУМ:

Време за произвеждане на местния референдум: 

В изпълнение на чл.30, ал.4 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Общински съвет Стара Загора със свое Решение № 862 от 27.04.2017 г. по Протокол № 21/ 27.04.2017 г. определи дата за произвеждане на местния референдум: 18.06.2017 година /неделя/.

Място за произвеждане на местния референдум: 

Гласуването се провежда в съответните избирателни секции на територията на Община Стара Загора по актуални списъци за изборите за общински съветници от 07.00 ч. до 20.00 ч. в деня на референдума.

Ред за произвеждане на местния референдум: 

Право да гласуват на местния референдум имат гражданите на Община Стара Загора с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на общината шест месеца преди датата на вземане на решението за произвеждане на местния референдум. Бюлетината ще съдържа въпроса за произвеждане на местния референдум с два възможни отговора – „ДА” и „НЕ”, написани с еднакъв шрифт.

Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избраният от него отговор „ДА” или „НЕ”, излиза от кабината и го пуска в избирателната урна, след което се подписва в избирателния списък.

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн