Политологът Първан Симеонов: Ситуацията в следващия парламент може да е дори по-благоприятна за ГЕРБ

STZAGORA.NET
*
- Г-н Симеонов, след вчерашното превъртане на политическата въртележка какъв е шансът за нов кабинет срещу желаните от двете най-големи политически партии предсрочни парламентарни избори?
- Шансът за създаване на кабинет продължава да е актуален, но все по-малко вероятен. Така изглежда.

- Това пряко води към въпроса дали ГЕРБ и Обединените патриоти ще склонят за консултации с реформаторите в понеделник.
- Всъщност ние се намираме в политически етап, в който малко като че ли няма втори план на нещата. Обикновено когато има премислени политически планове и действия, има такъв втори план.Но в случая имаме по-скоро интуитивни, инстинктивни действия, породени от уплаха, от хаос. Патриотите искат вдигане на пенсиите, да се строи оградата и т.н. ГЕРБ казват – ще мислим, но май към избори ще се върви. В общи линии всички са искрени. Но нека да видим два от ключовите фактори при реформаторите – в Движение България на гражданите като че ли са скептични и като че ли вярват, че вървим към избори. Отделно от това заявяват, че ще пробват, но че няма да участват политически в такова правителство, а ще го оставят да бъде експертно. Трайчо Трайков казва сходни неща. По-скоро ми се струва, че всичките играчи в тази ситуация казват каквото мислят и бавно, но сигурно свикват с мисълта, че май отиваме на предсрочни избори.

- На какво се дължи очерталата се като че ли липса на желание у ГЕРБ да си задържи двете оставащи му години от мандата? Вълна против себе си ли видяха надигната около президентските избори?
- Аз първо не знам дали беше анти-ГЕРБ вълната. Че беше протестна, че беше наказателна, че ГЕРБ бяха на топа на устата – съгласен съм. Че беше популистка – съгласен съм. Но тя е поредната. Сега на ГЕРБ се падна да е ответник. То ние през четири години имаме влизане на популисти – такива, които казват: “Елитът е лош, народът е добър; няма леви, няма десни – всичките крадат…” Този път на ГЕРБ се падна да играе статуквото. Това е историческа ирония, защото тъкмо ГЕРБ навремето дойде на вълната на популизма. Но какво да се прави – явно всяка такава формация има жизнен цикъл и рано или късно се превръща в статукво. Така че не знам дали е точно анти-ГЕРБ, или просто “анти”. На този фон ГЕРБ има поне три логики. Едната е “да пробваме да се укрепим, защо това ни се наложи, не го заслужавахме…”. Такава логика има – изповядва се от част от депутатите в ГЕРБ, но струва ми се, че е парирана вече. Не им се занимава, не им се ходи на избори, особено на местните структури. Освен това те чуха тежки думи от Борисов, че не са си събрали гласовете. Има такова брожение – “Това бяха просто едни президентски избори, защо трябва сега да си ходим?” Има я и другата логика обаче: “Да задържим нещата, без да участваме пряко, да станем свидетели на един контролиран хаос, безвластие, безвремие, и хората в тази мътна вода да се огледат за познати опции и да изберат пак нас”. Това се случи през 2013 г., но е спорно дали може да се случи отново. Третата логика е: “Дайте да ходим бързо на избори, за да не продължим инерцията надолу”, тъй като общественото мнение следва победителя. Колкото по-бързо избори, толкова по-добре ще се запази политическият капитал, без да ерозира. Трите логики съжителстват, но, струва ми се, в ГЕРБ свикнаха с идеята да се ходи на избори. Между другото самият Борисов явно се чудеше, и хората му се чудеха, но сега като че ли приеха мисълта – не без упованието, че конфигурацията в следващия парламент може дори да е по-благоприятна за ГЕРБ. И така може да стане.

- Ако фрагментираността се намали, може би.
- По-скоро субектите, които могат да влязат в следващото Народно събрание, изглеждат по-скоро отворени надясно, отколкото към БСП и ДПС. И в един момент БСП и ДПС могат да се окажат в лека изолация, ако не им стигат гласовете за мнозинство. И ако ГЕРБ е отново първа политическа сила, тогава най-логичното ще бъде ГЕРБ плюс патриоти, плюс г-н Марешки, плюс реформаторите, ако влязат… Тук голямата неизвестна е какво ще прави Слави Трифонов. Ще прави ли партия или не. Защото ако направи, тогава вече нещата стават съвършено непредвидими.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн