400 нови улични джоба за контейнери ще се правят в Стара Загора, мисли се и за подземни контейнери

STZAGORA.NET
*
На Горещия телефон на Община Стара Загора са подадени сигнали от граждани, че десетки контейнери за отпадъци, тип “бобър”, са поставени директно на улично платно, на тротоари или върху тревни площи и създават реална опасност от пътнотранспортни произшествия.

Росица Копривчина, директор на Дирекция “Транспорт, чистота и екология”, обясни, че действително има не малко такива ситуации. Става дума за неремонтирани улици и тротоари.

Направеното проучване касае около 400 позиции в целия град. В бюджета на общината за 2017 г. са заложени средства и поетапно ще започне оформянето на т.нар. джобове, където контейнерите ще бъдат позиционирани.

В дългосрочен план, който се разработва в Дирекция “Транспорт, чистота и екология”, е предвидено изграждане на система от подземни контейнери. За целта се правят подробни изследвания, за да не се пречи на подземните комуникации – кабели, водопровод.

Подземните контейнери са прогресивно архитектурно решение за събиране на отпадъци и реална възможност за понижаване на разходите за извозването им. С тях се предотвратява разпространението на миризми от отпадъка, пожаробезопасни са и са по-устойчиви на негативни влияния като вандализъм, достъп на клошари, на животни и пр. Освен това с тях се постига по-добър естетически вид на съоръжението. Повдигането на надземната приемна част, за да бъде открит достъп за изваждането на подземния контейнер, става чрез механичен или хидравличен повдигащ механизъм.

Росица Копривчина съобщи, че се търсят възможности за финансово осигуряване на проекта.
(Снимки:  gradat.bgburgas1.org, burgas.topnovini.bg)

Росица РАНЧЕВА
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн