Стартира инициативата “Ангелска елха” – подаръци за децата на лишените от свобода

STZAGORA.NET
*
На 6 декември – Ден на дарителите в България, за 17-та поредна година у нас стартира традиционната международна кампания „Ангелска елха“, чрез която се събират коледни подаръци за децата на лишените от свобода. Инициативата се реализира от Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода (ДРОПЛС).

Само в Старозагорския затвор децата на излежаващите присъди са 74 – от 3-месечна до 17-годишна възраст.

И на местно ниво кампанията се реализира без наличен финансов ресурс и разчита изцяло на дарения от общността под форма на подаръци за децата(детски играчки, учебни пособия, дрехи, обувки или други). Предаването на неопаковани подаръци ще се осъществява от 6 до 21 декември във фоайето на Радио Стара Загора, ул.“Св. Княз Борис I” 75.

Повече подробности за списъка с децата, техните нужди и възраст може да научите от регионалния координатор за Стара Загора Таня Табакова (тел. 0895 669 840) или на място в Радио Стара Загора.

Всичко възниква, когато като преди повече от 30 години, при свое посещение в щатски затвор, доброволци стават свидетели как направени от тях подаръци с хигиенни материали биват прибрани и пазени за предстоящото Рождество Христово. Оказва се, че жените-затворнички ги пращат на децата си като подарък за Коледа.

През 1982 г. доброволката Мери Кей стартира първата кампания за подпомагане на децата на лишените от свобода. Днес над 400 000 деца на затворници от 100 страни получават подаръци от името на своите родители. Всяка Коледа от 1999 г. насам между 700 и 1200 деца на затворници в България получават подаръци благодарение на усилията на доброволците и дарителите на „Ангелска елха“.

Мисията на кампанията „Ангелска елха“ е запазването и укрепването на естествените връзки между родителя, лишен от свобода, и неговото дете; дарявайки надежда да се погрижи за децата и техните семейства.

Програмата спомага за превенция на изоставянето на деца и намаляване нариска от ранната им криминализация.

Дружество за религиозна и
обществена подкрепа
на лишените от свобода

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн