Старозагорските паркове да станат биосферни резервати, предлагат от Движение България на гражданите

STZAGORA.NET
*
Областната структура на партията търси решение за проблемите на общините в региона
*
Работни групи по екология, образование, туризъм, спорт и икономически растеж са сформирани от Движение България на гражданите в Стара Загора. Задачата им е да посочат проблемите на всяка община в региона и да предложат мерки за решаването им, съобщи областният координатор Калоян Петров (на снимката) месец след избирането му на поста.

За Стара Загора приоритет е “зелената” тема, свързана с парковете “Бедечка”, “Митрополит Методи Кусев” (Аязмото) и “Бранителите на Стара Загора”. Предложението е да се проучат възможностите тези паркове да придобият статут на биосферни резервати, което ще ги превърне в защитени територии. Предлага се и спешно преразглеждане на наредбата за компенсаторно озеленяване в града, тъй като според последните проучвания над 60% от градската растителност е за обновяване.

По предложение на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите партията на Меглена Кунева бие тревога и за “безразборно разположените”, без план-схема, над 900 кафемашини в градовете от областта, от които в Стара Загора са повече от половината, или близо 500. “За нас това е нелоялна конкуренция, тъй като машините са разположени около заведения, чийто оборот подбиват. Често, ако са прикрепени към фасадите, без да се опират в земята, за тях не се плаща и тротоарно право. При това са нарушени три члена от Закона за защита на потребителите – 8-ми, 30-ти и 125-ти. Кафемашините не издават документ, с който да се направи рекламация, нямат касови апарати и не е ясно как точно се извършва контролът върху оборота им. Съмнително е дали отговарят и на изискванията на ОДБХ, тъй като по принцип са предназначени за интериорен монтаж, а при нас повсеместно са отвън” – уточни Калоян Петров.

В сферата на образованието от ДБГ предлагат да се намалят паралелките в общообразователните училища за сметка на тези в професионалните гимназии, както и да се създаде Технически колеж, обединяващ Електро- и Механо- професионалните гимназии с насоченост енергетика, машиностроене и химия. Който да обслужва нуждите на бизнеса в Старозагорска област.

По наболелия напоследък проблем с автомобилните гонки нощем ДБГ предлага да се обмисли вариант, при който да се ползва инфраструктурата на летището. Младежката структура пък предлага създаването на банка за майчина кърма в Стара Загора, която ще е втората по рода си след тази в София, която е крайно недостатъчна.

За Чирпан основният проблем е занемаряването на археологическия обект “Карасура” заради неуредена собственост между държавата и общината. Както и лошото състояние на пътя до манастира “Св.Атанасий” край с.Златна ливада. В Казанлък проблем са многобройните метални гаражи и паркирането на колите в зелените площи, както и липсващата канализация в селата по поречието на Тунджа, което води до замърсяване на реката. В Николаево слабото място е водопроводната мрежа в града и селата, четвъртокласната пътна мрежа и нуждата от ремонт на училището и детската градина. В Раднево за гражданите от значение е дострояването на ул. “Крайречна”, за да се разтовари централната градска част и да се оформи пешеходна зона с цялостно преустройство на градския парк. В Братя Даскалови проблеми създава ВиК-мрежата в селата Оризово, Черна гора, Партизанин и Горно Белево, както и междуселските пътища.

Делегатите от Стара Загора на конгреса на ДБГ тази събота ще са 17 на брой. Местната структура е номинирала петима за членове на Националния съвет – народния представител от Стара Загора Димитър Танев, общинския съветник на ДБГ в Стара Загора Николай Овчаров, ексобластния координатор Калоян Дамянов, Пламен Иванов и Северин Хаджиев. За член на Контролния съвет е номиниран адв. Иван Стръмски.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн