Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний ще управлява Старозагорската епархия до избора на нов митрополит. Дядо Галактион е освободен от Светия Синод

STZAGORA.NET
*
РЕШЕНИЕ на Св. Синод за освобождаването на Старозагорския митрополит Галактион

28 септември 2016 16:55, Българска Патриаршия
Във връзка с продължителното тежко здравословно състояние на Старозагорския митрополит Галактион, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит, съгласно Устава на БПЦ – БП и със загриженост за настоящето и бъдещето на Старозагорска епархия,

След проведено гласуване

Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

На основание чл. 9 във вр. с чл.58, т.19 и съобразявайки разпоредбите на чл. 82, ал. 4 и чл. 85 от Устава на БПЦ-БП, освобождава, считано от 28. 09. 2016 г. от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион, като същият възприема от днес титлата „бивш Старозагорски митрополит” и на основание чл. 82, ал. 3 от УБПЦ – БП Св. Синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение.

Назначава, считано от 28.09.2016 г. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за управляващ овакантената Старозагорска епархия, който на основание чл. 84, ал. 2 от УБПЦ – БП да проведе избор за митрополит и управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

(bg-patriarshia.bg)

* * *
Автобиография на митрополит Антоний

Роден съм на 17 януари 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители. Основното си образование завърших в родния си град. През есента на 1993 г. постъпих като ученик в Пловдивската духовна семинария ”Св. св. Кирил и Методий”. След като завърших семинарията през 1998 г., кандидатствах и бях приет да следвам като редовен студент в Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски” в град София. По време на следването си бях ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично” в кв. “Малашевци”. През пролетта на 2002 г. постъпих като послушник в Клисурския манастир “Св. св. Кирил и Методий” край град Вършец, Видинска епархия. На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приех монашески постриг. На 18 октомври 2002 г. бях ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. бях ръкоположен за йеромонах. След завършването ми на Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски” от 1 април 2003 г. бях назначен по решение на Светия Синод на БПЦ за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария ”Св. св. Кирил и Методий”. На 21 ноември 2006 г. по решение на Светия Синод в храма на Пловдивската семинария бях възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит – председател на Просветната комисия към Светия Синод. От 1 май 2007 г. съм назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия. На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ бях ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването ми в гр. Смолян на 19. 04. 2008 г. (Лазаровден) съм поставен да обгрижвам духовно жителите на Родопите. От 15 юни 2010 г. съм назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

На 27. 10. 2013 г. съм избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.

(http://bg-patriarshia.bg)

* * *
Антоний Западно- и Средноевропейски (светско име Живко Киров Михалев) е български православен духовник, Константийски епископ (2008-2013) и Западно- и Средноевропейски митрополит (от 2013).

Роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий” и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Постриган е за монах в Клисурския манастир на 5 август 2002 г. Ръкоположен е за йеродякон на 18 октомври 2002 г. и за йеромонах на 17 януари 2003 г. от Видинския митрополит Дометиан. После е назначен за ефимерий и преподавател в Пловдивската семинария под ръководството на ректора Адрианополския епископ Евлогий. По негово предложение на 21 ноември 2006 г. е отличен с офикията архимандрит от Русенския митрополит Неофит. По искане на митрополит Николай от 1 май 2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия.

По предложение на Пловдивския митрополит Николай на 23 март 2008 г., без да е навършил изисквания от устава на БПЦ-БП стаж като монах (поне 10 години) е хиротонисан за епископ в пловдивския храм „Св. Марина” и назначен за негов викарий, като е изпратен на служение в гр. Смолян.

От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, който пост запазва и при управляващия епархията Великотърновски митрополит Григорий, след приемането на оставката на митрополит Симеон през юни 2013 г.

На 27 октомври 2013 г. е избран за каноничен митрополит на Западно- и Средоевропейската епархия на Българската православна църква.
(Уикипедия)
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн