Световноизвестната оперна прима Веселина Кацарова поема Старозагорската опера

STZAGORA.NET
*
Артистичен директор на Държавна опера Стара Загора Операта през новия творчески сезон 2016/2017 г. ще бъде световноизвестната оперна певица, любима дъщеря на Стара Загора Веселина Кацарова. Тя ще пристигне в Града на липите в средата на месец ноември, ще присъства на откриването на Фестивала на оперното и балетно изкуство и ще изнесе концерт, съвместно с ансамбъл „Филип Кутев”, на 3-ти декември в залата на оперния театър.

ФОБИ се открива на 28 ноември с премиерата на операта „Селска чест” от П.Маскани, с италиански постановъчен екип и участие на световноизвестните солисти Саня Анастасиевич и Камен Чанев, и на балета „Делвата” с хореограф Силвия Томова. Във фестивалните вечери старозагорци и гостите на града ще се любуват на най-новите спектакли на оперите на Пловдив, Бургас и Русе. Държавна опера Варна пристига с операта „Борис Годунов”, с Карло Коломбара (Италия). Спектакълът е посветен на 80-та годишнина от рождението на Никола Гюзелев.

Филм за Ана-Томова Синтова, също обичана дъщеря на Стара Загора, ще бъде показан на 4-ти декември. Фестивалът ще завърши на 11-ти декември с гала-концерт на солисти от оперни театри на Балканите, членове на учредената миналата година в Стара Загора Балканска оперна мрежа (БОМ).

През месец декември предстоят още две премиери на Операта на Стара Загора – на 2 декември в рамките на ФОБИ – операта „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт, в рубриката „Опера в куфар” и на едноактните камерни опери „Le mariage aux lanterns” и „Mesdames de la Halle” на Жак Офенбах с режисьор Славчо Николов, сценограф Гендони, диригент Пиер Валтер (Франция).

Операта очаква нови попълнения в съставите на оркестъра и балета. Обявени са конкурси за 16 места за оркестранти и 20 за балетисти, досега има добър интерес към позициите, прослушванията ще са през месец октомври – съобщи Огнян Драганов, директор на Операта. От 1 януари концертмайстор ще е изявеният български цигулар Мичо Димитров, дългогодишен концермайстор на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум. Той е носител на наградата Музикант на годината в престижната класация на Българското национално радио.

За следващата година се водят преговори за авторските права на мюзикъла „Клетниците” от Марк Шонберг, който да бъде представен на Стадион „Берое”.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн