Старозагорските огнеборци демонстрираха умения и техника по повод професионалния си празник

STZAGORA.NET
*
Автомобил горя на централната улица в Стара Загора, а друг беше разрязан, за да извадят от него „пострадал“ при пътно-транспортно произшествие. Сюжетът е част от днешния сценарий за отбелязване на професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Министерството на вътрешните работи – 14 септември. Вече 134 години старозагорските пожарникари се грижат за живота и здравето на съгражданите си, за опазване на тяхното движимо и недвижимо имущество от пожари и аварии, за обекти на държавната и местната власт, за всички новостроящи се сгради и обекти в експлоатация.

Старозагорските огнеборци получиха днес поздравителни адреси от гл.комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция ПБЗН, както и от ръководители на регионални и административни структури. С почетен знак на МВР – II степен за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения беше отличен Георги Иванов от РС ПБЗН Стара Загора. Комисар Стоян Колев – директор на Регионална дирекция ПБЗН приветства и награди с писмени похвали и служители за съществен принос при ликвидиране на произшествия, възникнали на територията на областта.

Днес регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението Стара Загора обслужва територия от 5151 кв.км. с повече от 333 000 жители, както и обектите с национално значение от енергийния комплекс «Марица Изток». От 1-ви януари до 13-ти септември 2016 г. служителите на РДПБЗН – Стара Загора са ликвидирали 2484 произшествия, възникнали на територията на общината, голяма част от тях са пожари с нанесени материални загуби. При тези пожари има загинали и пострадали наши съграждани, нанесени са щети предимно в жилищния сектор, сектор транспорт и горски насаждения.

Зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова връчи членските карти на доброволците от старозагорския отряд от община Стара Загора, който всяко лято дава дежурства по график в най-натоварената част от денонощието, за сигнали и произшествия през пожароопасния сезон. Община Стара Загора осигури автомобил с висока проходимост, оборудван с основните средства за гасене на пожари в горски и полски масиви, а ръководителят на доброволното формирование инж. Валентин Георгиев беше отличен на Националния конкурс „Пожарникар на годината 2015“.

За първи път днес демонстрации за гасене на пожари и на противопожарна техника и съоръжения бяха проведени на площада пред сградата на общинската администрация в Стара Загора, с участието на деца, граждани и доброволци. Присъстваха още представители на местната и цетралната власт, ръководители на областни и районни управления и ведомства, на военни формирования и много граждани.

Огнеборците от Районната служба ПБЗН – Стара Загора демонстрираха действия с автомеханична стълба за спасяване на човек от покрив на шестетажна сграда, както и самоспасяване на служител с въжени спасителни устройства от покрив на сграда. Гражданите видяха още, че горящо олио в съд върху газов котлон не се гаси с вода, а с мокра хавлия. В демонстрациите активно участваха и младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”.

Бяха изложени купи, медали и награди на спортните отбори на старозагорските огнеборци от различни първенства, както и артикули, предпазни средства, които пожарникарите са ползвали преди десетилетия.

Противопожарното дело в гр.Стара Загора има драматична история. Градът е опожаряван през вековете, но не само е оцелял през годините, не само е възкръсвал 7 пъти от пепелта, но се е развил до един от най-големите и най-красиви градове в страната.

Но за това важна роля имат и старозагорските пожарникари, които следват основната си мисия – да пазят живота и здравето на гражданите, тяхното имущество още от 1882 година, когато са поставени основите на противопожарното дело в града.

Първата пожарна команда е имала 11 души персонал. Била е оборудвана с една машина-помпа, две бурета с конска тяга, 6 канджи и 6 брадви.

През 1930 г. пожарната команда е преместена в сградата на бивша мелница, където се помещава и до днес, вече е разполагала с 4 пожарни коли – два ”Додж”-а и два “Фиат”-а. Към нея е имало изградено и конно отделение. Личният състав вече наброявал 21 души.



#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн