Взрив в оръжейницата “Арсенал”, двама са загинали

STZAGORA.NET
*
Взрив е възникнал в оръжейницата „Арсенал” тази сутрин. Загинали са двама работници. Това съобщи Агенция „Фокус”, като се позова на ОДМВР Стара Загора.

В 10.44 часа е получен сигналът на тел. 112. Информацията е за двама загинали работници, трети е отхвърлен от взривната вълна. По оповестени съобщения взривът е станал в помещение с шнекова машина за обработване на взривни вещества. Разрушенията са незначителни. Работата по случая продължава. На мястото са екипи на Спешна помощ, пожарната и полицията.

*
Окръжна прокуратура – Стара Загора започна разследване за възникналата авария в завод „Арсенал“ в гр. Казанлък

Окръжна прокуратура – Стара Загора започна разследване за възникнала производствена авария в завод „Арсенал“ в гр. Казанлък. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи се намира на мястото на инцидента, където ще бъде извършен оглед.

Според първоначалните данни днес в 10,44 часа е бил подаден сигнал за възникнала производствена авария в цех №3 на територията на завод „Арсенал“ в гр. Казанлък. До момента е установено, че в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, вследствие на което са загинали двама души. Пожарът е бил локализиран и потушен от екипи от пожарникари. На мястото на инцидента е Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора. Предстоят следствени действия и изясняване на причината за инцидента.

*
Екипи на РИОСВ – Стара Загора и Регионална лаборатория – Стара Загора са мястото на инцидента. Осигурена е и апаратура за оценка качеството на атмосферния въздух.

Водите, използвани за неутрализиране на аварията, са локализирани в лабиринтен утаител на площадката и се отвеждат в безотточно езеро-утаител, което не позволява замърсяване на повърхностните и подземните води в района.

*
Няма замърсяване на компонентите на околната среда вследствие аварийната ситуация в “Арсенал”

Няма замърсяване на компонентите на околната среда, вследствие възникналата днес аварийна ситуация в Арсенал – гр. Казанлък . Няма риск за здравето на населението в гр. Казанлък.
Екипът на РИОСВ – Стара Загора, пристигнал на мястото на инцидента е проследил с със специализирана за аварийни ситуации апаратура към Регионална лаборатория – Стара Загора качеството на атмосферния въздух. Данните от контролът на 26 вещества – замърсители на въздуха не показват превишения.

Стационарните пунктове за мониторинг на атмосферния въздух, разположени на територията на област Стара Загора също не отчитат завишени стойности по контролираните от тях показатели.

РИОСВ – Стара Загора продължава да следи качеството на атмосферния въздух в региона на областта.

*

Взривовете в завод “Арсенал” не са първите, възникнали във военни заводи. Агенция „Фокус” припомня за по-сериозните от тях през изминалите години:

6 юни 2015
Един е загинал и четирима души са тежко ранени след взрив на военен полигон на “Вазовски машиностроителни заводи” – Сопот, малко след 12 часа. Взривът е станал на полигона в с. Анево около 11.30 часа. Няколко часа след взрива от Окръжната прокуратура в Пловдив официално съобщиха, че загиналият е цивилен американски гражданин, чужденци са и двамата ранени, единия от които много тежко, а другите двама пострадали са българи. Един от тях е бил преводач. По-рано днес от болницата в Пловдив, където са настанени пострадалите, съобщават пред БНТ за шестима ранени, но информацията не беше потвърдена по-късно (добавено в 19.20 часа).

30 октомври 2015
Двама души са загинали, а четирима са ранени при пожар в склад за боеприпаси в Източна Украйна. От последвалите взривове са пострадали около 30 сгради. Все още се изесняват причините за трагедията. Властите не изключват и версията за терористично нападение. Складът е на проправителствените части и се намира близо до зона, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти.

На 14 април 2015 година сутринта взривове разтърват Иганово. Инцидентът възниква в производствен цех на ВМЗ „Сопот” за термоглави. Евакуирани бяха и около 60 души от село Иганово.

На 21 март 2015 г. около 19:30 ч. един от охранителите на Шести холандски склад на ВМЗ-Сопот, намиращ се в землището на село Иганово, подава сигнал за взривове. На място веднага е изпратена пожарна служба, районът е отцепен от полиция. Няма пострадали при инцидента. Няма опасност за населеното място. Складът е на 2 км от селото.

На 19 декември 2014 г. в с. Мъглиж избухва взрив на частен завод за боеприпаси. Загива един мъж на 51 години, а две жени и още един мъж са ранени. Експлозията става във фирма, специализирана в производството на патрони и ловни муниции. Взривът избухва в 11:27 часа.

На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в „Миджур”. Причината е човешка грешка при утилизирането на боеприпаси.

На 8 август 2014 г. сутринта в Костенец, в завод „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив. Получава се искра, която предизвиква експлозия. Пострадалите са 10 души.

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал” край Мъглиж избухва взрив. Вследствие множество травми с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж.

На 12 септември 2012 г. два взрива разтърсват за по-малко от денонощие военния завод „Арсенал” – Казанлък. Пострадали няма.

На 5 юни 2012 г. след 14.40 ч. при пътния възел „Петолъчката“ край Ямбол започват серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на “Берета Трейдинг”. Базата е бивш завод на “Терем” – Трявна. В момента на взрива в нея се намират 13 души, като седем от тях са ранени. Причината е неспазване на трудовата дисциплина и изискванията при работа.

На 10 януари 2012 г. около 10:00 ч. избухва взрив в едно от поделенията на ВМЗ–Сопот в карловското с. Иганово. Пострадват двама мъже и една жена. Според думите изпълнителния директор на завода се взривява пресформата за иницииращо взривно вещество. Според него е спазена технологичната процедура, тримата работници са с опит. и минават през инструктаж по-рано сутринта в деня на инцидента. При разследването на случая обаче е установено, че пресата не е почистена правилно и това довежда до проблема.

На 12 ноември 2011 г. около 9 часа се взривяват бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете има около 3 000 снаряда от калибър 152, няма химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Няма пострадали хора.

На 21 юни 2011 г. жена на 51 години пострадва тежко при експлозия във Военен завод 4 в с. Мъглиж – филиал на “Арсенал” АД. При взрива тя изгубва едната си ръка.
На 3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод “Миджур” за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухва пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали.

На 25, 26 и 27 февруари 2009 г. български и американски специалисти извършват контролирани взривявания на боеприпаси в района на поделение 18 250 – Челопечене. Представителите на местната власт са уведомени, а за населението са разпечатани и разлепени листовки с мерки за безопасност.

На 9 август 2008 г. в склад на военния завод „Арсенал” в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Няма жертви.

На 3 юли 2008 г. около 6:30 ч. във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухва взрив. Експлозиите продължават през целия ден. В поделението се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Щетите са около 8 млн. лева.

На 30 ноември 2007 г. има взрив в завод „Миджур“. Нанесени са само материални щети.

На 9 октомври 2007 г. при взрив в оръжейното дружество “Арсенал” загива 48-годишният Атанас Атанасов.

На 23 май 2007 г. в завода Миджур в Горни Лом при експлозия на поточната линия в един от цеховете загива един мъж 28 години, а една 39-годишна жена е ранена.

На 06 април 2006 г. в завод „Миджур“ избухва пожар, при който загива инж. Илия Симов.

През 2002 г. две експлозии, следствие от пожар, изпепеляват тогавашния цех за производство на тротил в завода „Миджур“ – с. Горни Лом., но пострадали няма.

На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разразява пожар. Привечер огънят се достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн